Cijene novih stanova u padu

Trend pada cijena stanova u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj se nastavlja.  Kupaca je sve manje a sve manje se i gradi. U Hrvatskoj je prema statistikama prodaja pala za 30%, za toliko je opala i tražnja stambenih kredita u odnosu na prije početka krize. Ista je situacija i u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

U Srbiji i dalje stanovi se dobro prodaju u Beogradu, prosječna cijena novogradnje je oko 1500€. A najlakše se prodaju garsonjere i jednosobni stanovi.

Ključ je u vašim rukama.

Cijene stanova u padu.

U Bosni i Hercegovini najviša cijena stanova je u Sarajevu, a odmah iza Sarajeva je Banja Luka. Prosječna cijena novih stanova prije 6 mjeseci je bila slična i iznosila je oko 2000KM. Prema riječima agenata za nekretnine u Banjaluci, u posljednjih 6 mjeseci, cijena stanova je pala za oko 15% tako da se sad u samom centru stan može kupiti za 1800KM po metru kvadratnom. Stari stanovi se mogu naći još jeftinije. Tako, da ako pogledate po naseljima na udaljenosti od 2km od centra, što je samo 20 minuta laganog hoda, cijena stana je 1400KM!  Zanimljivo je da stanovi koji su samo prije 3 godine koštali 3000KM po metru kvadratnom sada koštaju 1800KM! U Sarajevu je slična situacija, ako želite nov stan u nekom prigradskom naselju kao što su Stup, Ilidža, Dobrinja moraćete izdvojiti oko 1500-1600KM po metru kvadratnom. Stanovi su nešto skuplji u centru ali ne kao prije 3 godine, cijena im je sad oko 2000KM. Luksuzni stanovi su ipak dosta skuplji i oni su oko 4000KM po metru kvadratnom. U Mostaru je dosta specifična situacija a razlog je nedostatak novogradnje. Usljed toga cijena stanova u Mostaru je viša za oko 10% u odnosu na Sarajevo i Banja Luku.

[pullquote]…stanovi koji su samo prije 3 godine koštali 3000KM po metru kvadratnom sada koštaju 1800KM…[/pullquote]U Hrvatskoj, koja je definitivno najzaduženija zemlja na području ex Jugoslavije, desili su se ozbiljni poremećaji na tržištu nekretnina. Cijene na Jadranu još se nisu značajno promijenile ali cijene stanova u Zagrebu konstantno padaju. Iako se ne možemo pouzdati u statistiku, zanimljivo je da je prema istoj, cijena stanova pala za minimalno 100€ po kvadratnom metru. U stvarnosti, cijena stana je još više pala. Stan u novogradnji se sad može naći i za 1200€ po kvadratnom metru. Naravno postoje i nekretnine za imućnije čije se cijene nisu mijenjale značajno. U elitnim zagrebačkim naseljima kao što je Medveščak cijena kvadratnog metra je oko  1900€. Cijena kvadrata u Splitu je oko 1900€ dok je u Rijeci potrebno izdvojiti 1300€ za kvadratni metar.

Kriza je uvijek dobro vrijeme za kupovinu nekretnina samo je jedno pitanje hoće li cijene i dalje padati?

Tagged under

Leave a Reply