Cartierova najveća izložba nakita ikada

Nakit koji su nosili članovi kraljevskih porodica, holivudske dive biće izložen sljedeći mjesec na najvećoj izložbi te vrste ikad a koju organizuje Cartier. Vjerenički prsten Grace Kelly, nakit koji su nosili članovi engeleske kraljevske porodice naći će se takođe među eksponatima u Grand Palais, Paris.

Izložba dijamanata ne bi bila potpuna bez onih koje je nosila preminula Elizabeth Taylor tako da će biti izloženi i neki komadi njenog nakita. Dio izložbe posvećen je Jeanne Toussaint koja je bila direktor luksuznog odjeljenja 1933. Ona je u svojoj karijeri dizajnirala neke od  najljepših komada nakita koji postoje. Između ostalog izdvaja se broš flamingos, koji je dizajnirala 1940.  za vojvotkinju od Windsora. Toussaint  je bila neustrašiva, tokom okupacije Francuske od strane nacističke Njemačke dizajnirala je broševe u vidu ptice u krletki, što je simbolisalo okupiranu zemlju.

 

Na izložbi će se naći ukupno 600 komada vrijednig nakita koje je selektovao  Laurent Salomé, stručni saradnik Réunion des Musées Nationaux Grand Palais. Najviše pažnje će privući vjerenički prsten Grace Kelly sa 10,47 karatnim dijamantom koji joj je dao princ Rainier of Monaco. Također, biće zanimljivo vidjeti ogrlicu od Elizabeth Taylor napravljenu od bisera La Peregrina. Samo kamenje upotrijebljeno za ogrlicu datira iz XVI vijeka i u doba kraljice Queen Mary Tudor. Elizabeth Taylor je ogrlicu dobila za Valentinovo a poklonio ju joj je Richard Burton.

Izložba će trajati od 4.12.2013. godine do 16.2.2014.  u Grand Palaisu, pa ako budete u Parizu nemojte propustiti priliku da je posjetite.

Tagged under

Leave a Reply