Božićni kaktus, decembar ili Schlumbergera truncata

Decembar ili božićni kaktus nije tropski kaktus, već kaktus koji raste u džunglama i to na drveću kao parazitska biljka. Ovaj kaktus je neotporan na mraz ali mu je za cvjetanje neophodna temperatura od oko 15ºC.

Decembar ili božićni kaktus

Decembar ili božićni kaktus

Decembar je jedan od najljepših člankovitih kaktusa koji cvjeta u crvenim, bijelim, ružičastim, žutim… nijansama. Za vrijeme cvjetanja, koje traje već od novembra mjeseca, biljke su prekrivene mnoštvom cvjetova. Pošto cvjeta za vrijeme Božića i Nove godine otuda mu i ime.  Prilikom uzgoja decembra bitno je obratiti pažnju na periode mirovanja i rasta, koji se smjenjuju. Božićni katus cvjeta kada je u tami najmanje 10 sati i kada je temperatura oko 15°C, tako ga možete i natjerati da cvjeta. Naraste do 35cm u visinu.

Već u proljeće iznesite saksiju sa decembrom napolje. Stavite je na mjesto gdje će imati jutarnjeg sunca ali će biti zaštićen od popodnevnog, jakog. Već sa jeseni, i po javljanju mogućnosti mrazeva, unesite saksije u svoj dom. Decembar ne voli da se pomjera, stoga stavite ga na jedno mjesto i držite ga tu bez nepotrebnog pomjeranja. Faza rasta traje od proljeća do jula kada biljku presađujemo u veću saksiju ako je potrebno, redovno zalijevamo i prihranjujemo. Potom slijedi faza mirovanja, koja traje do septembra. U fazi mirovanja zalijevanje se svodi na minimum. Već od septembra pojačajte zalijevanje jer uskoro nastupa faza cvjetanja. Božićni kaktus se zalijeva kada je površinski sloj suh. Najbolji način je da ga zalijete dok voda ne počne da curi u tanjirić od saksije. Potom vodu iz tanjirića istresite i ostavite da se zemlja u saksiji osuši, kada trebate ponoviti postupak. Zalijevajte isključivo vodom koja je prenoćila.

Presađivanje božićnog kaktusa se vrši u vremenu kada ne cvjeta, najbolje u kasnu zimu ili rano proljeće. Sadite kaktus u dobro drenirano tlo, u supstrat možete dodati oko 25% krupnijeg pijeska kako bi povećali propusnost podloge. Decembar ne treba često presađivati, jednom u tri – četiri godine. Božićni kaktus nije zahtjevan, što se tiče prihranjivanja možete koristiti gnojivo koje koristite i za druge biljke. Samo pazite da ga ne koristite  fazi mirovanja! Razmnožava se lako, reznicama.

Da zaključimo, držite svoj decembar ili božićni kaktus napolju što duže možete na umjereno sjenovitom mestu, bez nepotrebnog pomjeranja. Zalijevajte i prihranjujte u skladu sa fazama rasta i mirovanja. I uživajte u njegovim prelijepim cvjetovima.

Tagged under

Leave a Reply