Bor ili jelka kao iz magazina, praznični vodič prvi dio

Kićenje božićnog bora ili novogodišnje jelke je tradicija i najljepši način da se porodica okupi i zabavi. Bez obzira koji od ovih praznika slavite nemojte propustiti priliku da probudite dijete u sebi. Okitite svoje drvo da bude kao iz magazina sa našim savjetima.

Tajna prelijepo okićenog bora ili jelke je u slojevitosti. Kićenje bora, jele, smreke… tradicija je novijeg datuma. U početku se drveće najčešće kitilo ukrasima koji su ukućani sami pravili, industrijalizacijom pojavljuju se i uniformni ukrasi. Ukrase možemo podijeliti na: nakit, trake i svjećice. Kombinacijom ukrasa stvara se predivna slika čiji je cilj da unese dodatnu toplinu u dom.

Prvi korak u dekorisanju bora ili jelke je postavljanje ukrasnih svjetala. Ukrasne sijalice su najčešće montirane na zelene ili bijele kablove. Izaberite onu boju kabla koja odgovara boji vašeg drveta kako bi kabl ostao skriven. Počnite od osnove debla, svjećice postavljajte duž debljih grana, od debla do kraja grančice i nazad, i to ponavljajte dok sve veće grane ne ukrasite. Druga tehnika je jednostavnija, sijalice spuštajte spiralno od vrha ka dnu.

Najbolji način za postavljanje svjetala na bor ili jelku

Najbolji način za postavljanje svjetala na bor ili jelku

Danas na tržištu postoji mnogo vrsta ukrasnih sijalica: sijalice sa užarenom niti od volframa, LED sijalice, svjetleći kabl… Preporučujemo klasične sijalice sa užarenom niti ili LED sijalice. LED sijalice imaju prednost jer ne proizvode toplotu i ispunjavaju sve sigurnosne zahtjeve ali su dosta skuplje. Također, daju prekrasnu bijelu svjetlot, dugovječnije su i štedljivije. Klasične sijalice se mogu naći u mnoštvu boja, oblika i veličina, mana im je da se zagrijavaju pa mogu da izazovu sušenje prirodnog drveta ili štetu na vještačkom. Koliko vam treba sijalica? Za svakih 30cm visine drveta trebaće vam oko 100 sijalica. Kada postavite sve sijalice, tek onda ih uključite. Svjetla služe da naglase drvo a ne da se ističu, prema tome izaberite ona sa manjim sijalicama.

U sljedećem nastavku našega prazničnog vodiča govorićemo o ukrasnim trakama, vrpcima, kanapima…

Tagged under

Leave a Reply