Biljke koje cvjetaju i u hladu

Hladovina u dvorištu, tokom dugih i vrelih ljetnjih dana, je dobrodošla. Krošnje drveća pružaju zaštitu od štetnih sunčevih zraka i pružaju vam priliku da uzgajate neke biljke koje inače ne bi.

Drveće, ograde i zidovi koji se nalaze u sklopu vašeg dvorišta pružaju zaštitu od hladnih zimskih vjetrova i vrelih ljetnjih dana. U hladovini možete napraviti i prelijepa mjesta za odmor.

Prednost zasjenjenih dijelova dvorišta je u tome da su ta mjesta uobičajeno u sjeni drveća, zemlja je vlažnija i bogatija hranjivim supstancama a zbog lišća koje tu pada. Područja koja se nalaze oko drveća sa manjim korijenjem su često suša i slabije kvalitete. U tom slučaju koristite saksije i izdignute gredice.

Postoje mnoge biljke koje mogu da rastu u hladovini i naravno da cvjetaju. Većina njih zahtijeva dosta vlage. Neke neće tolerisati hladne zime, pa imajte na umu da ćete ih morati tokom zime unijeti u kuću ili neko drugo toplije mjesto.

Impatiens ili nedirak ili pistika ili lepi Jova mnogo naziva za jednu divnu biljku koja cvjeta od proljeća do jeseni. Raste do visine od 20-ak cm. Cvjetovi su različitih boja: svijetlo ružičasti, crveni, koraljni, ljubičasti… Voli hlad. Sade se u rasadnik a potom se rasađuju u zemlju već poslije zadnjeg mraza.  Sadi se u vlažno tlo, bogato humusom, dobro drenirano. Ukoliko ih sadite gusto, biljke će rasti u visinu. Stoga sadite ih na rastojanju od 20-30cm. Redovno ih prihranjujte. Impatiens voli vlažno tlo, stoga ih redovno zalijevajte, ako počne da gubi lišće to je znak da mu fali vlage. Najčešće se sade: Impatiens balsamina i Impatiens walleriana. Biljke održavajte u grmastoj formi tako što ćete ih povremeno orezivati, kako bi produžili cvjetanje u kasno ljeto odsijecite trećinu biljke.

Tigrasti ljiljan.

Tigrasti ljiljan.

Belamcanda chinensis kod nas za ovu biljku ima dosta zbunjujućih naziva neki je zovu tigrasti ljiljan, neki domaći ljiljan a u engleskom govornom području rasprostranjen je naziv Leopard lily iako je svi zovu ljljan ova biljka spada u irise. Kako bilo, ova divna višegodišnja biljka raste do visine od 90cm. Cvjetovi su joj narandžaste boje, cvjeta krajem jula. Najbolji način širenja biljke je da u rano proljeće, kada pusti listove poslije zime, postojeću biljku podijelite u više manjih. Rizome sadite na dubinu od 3cm. Voli zemlju bogatu humusom , dobro dreniranu. Prihranjujte je jednom mjesečno. Kao i impatiens sadite je na sjenovita mjesta.

Pošto je ovo visoka biljka sadite je u pozadinu nižih biljaka, lijepa je i dekorativna zbog zvojih dugačkih listova. Zalijevajte je tek kada se zemlja oko tigrastog ljiljana osuši. U jesen skratite joj lišće do visine od par cm i prekrijte je tankim slojem zemlje kako bi spriječili smrzavanje.

Dicentra spectabilis ili srdašce ili djevojačke srce je još jedna višegodišnja biljka koja voli hlad. Cvjeta u kasno proljeće, jednom kada završi sa cvjetanjem možete je slobodno posjeći jer će sljedeće godine ponovo da naraste i cvjeta. Voli vlažno tlo pa je redovno zalijevajte. Ako je želite raširiti po svom vrtu u rano proljeće je podijelite. Visine je od 70 do 90 cm. Lako se uzgaja i ne zahtijeva posebnu brigu. Ne podnosi jako podnevno sunce. Svake godine oko biljke dodajte sloj komposta.

Azalea spada u kraljevsku porodicu cvijeća. Postoje na hiljade registrovanih vrsta azalea. Dolazi u bogatom rasponu boja, oblika, veličina.  Razvijene su biljke koje cvjetaju u različito doba godine. Cvjetovi mogu biti pojedinačni ili u grupi. Azalea voli sjenovita mjesta. Mogu se uzgajati i kao vrtne i kao sobne biljke. sadite je na blago kiselim zemljištima,  bogatim vlagom ali dobro dreniranim. Kada je posadite oko nje raspite borovu koru koja će pomoći održavanju vlažnosti tla i spriječiti pojavu korova. Orezivanje azalea se može uraditi u bilo kom trenutku. Pošto postoji veliki broj azalea postoji i veliki raspon vremena cvjetanja, o dostupnim vrstama raspitajte se obližnjem vrtnom centru.

Tagged under

Leave a Reply