Balkon za uživanje u rustičnom stilu

Život u urbanim sredinama je vrlo stresan. Ako nemate neki ispusni ventil, svakodnevne obaveze i probleme vrlo ćete teško prebroditi na uspješan način. Jedan od najboljih i najkreativnijih načina za opuštanje i dizanje raspoloženja je vrtlarstvo.

rusticni_balkon_1Nije istina da morate imati desetina kvadrata prostora za bavljenje vrtlarstvom. U većini slučajeva potrebno je samo par kvadrata i dosta volje i želje. Postoji mnogo stilova i načina koje možete uljepšati svoj životni prostor. Međutim, velikom broju ljudi odgovara rustični stiil koji ih vraća, na neki način, iskonskom načinu života.  Dan i Dasha Faires žive u New Yorku, uredili su svoj balkon upravo u ovom stilu. Pogledajte nekoliko ideja koje vam mogu biti inspiracija za uređenje vašega balkona ili terase.

Balkon je mjesto na kome možete da provodite mnogo vremena ne samo u proljeće i ljeti već i za vrijeme hladnijih dana. Osnovni materijal prilikom uređenja balkona u rustičnom stilu je drvo. Grubo obrađeno drvo za ograde, namještaj, police. Drvo ofarbajte zaštitnom farbom u nekoj tamnijoj boji. Ako imate ružan pogled na susjedstvo, to nije problem. Podignite ogradu za dodatni metar i na nju postavite police sa biljkama, lampama, i drugim dekorativnim elementima. Upotrijebite reciklirane materijale. Grede sa kuće koja se ruši su odličan materijal za ogradu. Očistite ih, ofarbajte i složite jednu na drugu. Između njih ostavite prostor debljine desetak centimetara.

rusticni_balkon_3Za saksije, koje su nezaobilazan dio svakog urbanog vrta, izaberite one u crnoj ili tamno sivoj boji, satenske teksture. U njima će se vaše biljke isticati i izgledaće još ljepše. Urbani vrtovi na balkonima i terasama trebaju police, stolove, klupe i stolice. Umjesto kupovine gotovih, upotrijebite metalne vodovodne cijevi koje trebate spojiti spojnicama u željeni oblike. Naravno, za ovaj posao moraćete zaposliti stručnjaka, ali ovi dekorativni elementi su vrijedni potrošenog novca.

rusticni_balkon_6Na ovako lijepom balkonu Dan i Dasha vrlo često prave zabave za svoje prijatelje. Kako sve ne bi bilo u tamnim bojama upotrijebili su dekorativne elemente u kontrastnoj boji, u ovom slučaju u bijeloj boji. Za to možete upotrijebiti bijele svijeće, dekice, stolnjak, fenjer, bijelo posuđe… Ovo unosi svježinu i čistoću u ovaj prostor budeći romantične i melanholičen osjećaje. Posebno zanimljiv doživljaj je u večernjim satima kada se svijeće popale. Osvjetljenje je vrlo bitan element u uređenju urbanih balkona. Najjednostavniji način za intimno osvjetljenje je pored svijeća i lanterni, upotreba malih sijalica koje se upotrebljavaju za božićno drvce. Okačite ih na veće biljke. stavite ih ispod klupe, polica, oivičite određene strukture. Nadamo se da vam je ovaj prelijepi urbani balkon dao neke ideje kako možete da uredite svoj balkon.

Tagged under

Leave a Reply