Apsolutni hit ovog ljeta su kićanke

Da li ste primjetili da su u odnosu na prethodni period kićanke postale sveprisutne. Najčešće ih srećemo na jastucima i zavjesama. One mogu biti napravljene od različitih materijala a ljeto podrazumjeva i razigrane boje. Mogu se sresti u enterijerima skoro svih stilova ali najbolje će se uklopiti sa boemskim, marokanskim, indijskim, engleskim … stilom.

Kićanke mogu biti na jastucima koji su jednobojni ili sa dezenom, one mu prosto daju drugu dimenziju. Jastuci mogu biti od pamuka, svile, brokata, istkani,… kićanke će ih učiniti još zanimljivijim i ljepšim. Ne moraju biti ni iste veličine a ni boje, ovo se posebno odnosi na dječiju sobu gdje jednobojni jastuk neutralne boje možete dekorisati raznobojnim kićankama.

Kićanke na zavjesama i zastorima su prisutne od davnina, spominju se u antičkoj Persiji, Grčkoj i Rimu. Luksuzne viktorijankse prozore krasile su brokatne zavjese sa kićankama, i takav izgled je opstao i do danas. Možemo slobodno reći da su kićanke tradicionalni dekor ovakvihparavana. Međutim, kićanke se mogu staviti i na rimske zavjese. Težina i punoća tkanine u ovom slučaju je ključ uspjeha. Nemojte se ograničiti samo na dnevnu i spavaću sobu, kićanke možete staviti u hodnik, kupaonicu i sl.

Sviđa li vam se ova ideja sa kićankam? Kao što ste vidjeli kićanke mogu biti elegante i šarmantne. Kićanke možete i sami napraviti. Za detaljno uputstvo, kako se prave kićanke, pogledajte dio našeg portala pod nazivom – Uradi sam.

Tagged under

Leave a Reply