Apartman u Kijevu – Koncept neprekinutog kretanja

Često kažu da uspješan enterijer  definiše djelotvorna kombinacija dizajna namještaja, korištenih materijala, te sanitarija i kućnih uređaja… Ipak enterijer apartmana smještenog u scru istorijskog djela Kijeva ima jednu mnogo veću dragocjenost – a to je ideja.

Mladi kreativni par je bio u potrazi za arhitektom kada im je njihov prijatelj dizajner predložio Alex-a Bykov-a. Par se pripremao za vjenčanje i odlučili su da svoj bračni život započnu u renoviranom apartmanu. Nakon bezbroj diskusija, sugestija i prijedloga rodio se koncept ”Neprekinuto kretanje” (Constant motion). Štaviše ovaj koncept postao je glavni vektor u dizjnu enterijera i stilskim rješenjima apartmana.

Šta predstavlja koncept neprekidnog kretanja?

Koncept je korišten u svim prostorijama, ili bolje rečeno, njihov raspored i jeste suština ovog koncepta. Spavaća soba, dnevni boravak, biblioteka i kupatilo smješteni su okolo kuhinje koja se nalazi u središtu apartmana. Ovakav raspored omogućuje  kretanje iz prostorije u prostoriju, u jednom neprekinutom krugu.

Prostorije i enterijer

Enterijer je udoban i topao zahvaljujući pastelnim zidovima od opeke, mnoštvu drvenih elemenata i namještaju fine teksture. Prozori okrenuti ka jugoistoku omogućuju ranom jutarnjem suncu da svojom svjetlošću preplavi dnevnu i spavaću sobu.

Biblioteka, koja je bila jedan od prioriteta mladog para, nalazi se  na uzvišenom podijumu, čime je dobijeno mnogo više prostora za same knjige ali  i izdvojeno mjesto za čitanje. Police su jednostavne i fleksibilne što ih čini pogodnim za eventualne promjene u budućnosti.

Osvjetljenje je prigušeno, toplo i ugodno. Posebno je interesanta stona lampa na noćnom ormariću pored kreveta. Pojedini komadi namještaja  imaju dijelove od kovanog gvožđa, kao što su noge klub stolića i trpezarijskog stola, okvir ogledala u spavaćoj sobi i sl. , što je također  jako prijemčivo oku.

Iako mu je ovo prvi projekat dizajna enterijera, mislimo da je mladi ukrajinski arhitekta Alex Bykov odradio impresivan posao.

Tagged under

Leave a Reply