9 savjeta za zdravlje sobnih biljaka

Svako ko uzgaja ili ima želju da uzgaja sobne biljke trebao bi da poznaje devet osnovnih pravila neophodnih ya ydravlje sobnih biljaka. Da bi vaše sobno cvijeće bilo zdravo i uspješno pogledajte u nastavku na šta trebate obratiti pažnju i kako trebate tretirati probleme koji se mogu pojaviti prilikom uzgoja sobnih biljaka.

RAZMNOŽAVANJE

I dok neke sobne biljke kao što su Saxifraga stoloniferai Chlorophytum comosum puštaju izdanke na čijim krajevima se stvaraju mlade biljke koje je lako posaditi u drugu saksiju, druge mlade izdanke stvaraju pored majke biljke. Treća, grupa sobnog cvijeća, posebno puzavice kao što su filadedron i potos, već u doticaju sa zemljom stvaraju korijen. Neke se razmnožavaju reznicom koja se sadi u hranjivu podlogu ili stavlja u vodu.

PRESAĐIVANJE

Niste sigurni treba li vaše sobno cvijeće presađivanje? Provjerite mu korijenov sistem. Ako se korijenje „gura u saksiji“, viri iz saksije – vrijeme je za presađivanje. Biljku presadite u veću saksiju. Ako pak želite da cvijeće zadržite u istoj saksiji oštrim nožem smanjite korijen i potom biljku presadite u svježu podlogu za cvijeće. Proljeće i ljeto su najbolje vrijeme za presađivanje.

NJEGA

Vremenom se na lišću skuplja prašina. Sobno cvijeće istuširajte vodom sobne temperature. Lišće sa dlačicama Afrička ljubičica očistite mekanom četkicom.

ŠIŠANJE I PINCIRANJE

Osnovna svrha šišanja sobnog cvijeća je da biljke učini ljepšim i da podstakne rast novih izdanaka. Takođe, potrebno je redovno uklanjati sve bolesne i suhe izdanke kako bi se sačuvalo zdravlje biljke. Prerasle biljke potrebno je svesti na veličinu od 12 do 18cm. Pinciranje znači uklanjanje vrhova biljaka, što se radi makzama ili noktima. Na taj način se podstiče rast biljke u širinu stvaranjem bočnih izdanaka.

UKLANJANJE MRTVIH IZDANAKA

Oštrim makazama redovno uklanjate smeđe, izblijedjele, suhe listove. Pazite da ne oštetite stabljiku biljke.

ZALIJEVANJE

Pretjerano zalijevanje je jedan od osnovnih razloga sušenja sobnih biljaka. Ako nsite sigurni koliko neko sobno cvijeće zalijevati bolje je da biljka bude malo i žedna nego da pretjerate sa vodom.

PRIHRANJIVANJE

Baš kao i zalijevanje i prihranjivanje zavisi od biljke do biljke. Izbjegavajte prihranjivanje biljaka u stadijumu mirovanja koji je najčešće zimi. Proljeće i ljeto su najbolje vrijeme za prihranjivanje sobnog cvijeća. Isuviše gnojiva može da ošteti korijenov sistem i stopira rast biljke. Obratite pažnju na deklaraciju.

INSEKTI

Nekoliko insekata redovno napada sobne biljke a svakako najpoznatiji su paukovi i biljne uši. Protiv njih se najbolje boriti sa sredstvima koja se rastvaraju u vodi. Ovako napravljen rastvor na biljku se nanosi špricanjem listova kako odozgo tako i odozdo.

BOLESTI

Jedini način za sprečavanje širenja biljnih bolesti je uklanjanjem bolesnih izdanaka i uništavanjem insekata koji su glavni prenosnici bolesti.

Tagged under

Leave a Reply