7 pravila kod uređenja enterijera

Šta čini perfektnu dekorisanu prostoriju? Jesu li to skupe zavjese? Ili mnoštvo svjetla i umjetničkih dijela? Prema poznatim dizajnerima enterijera, ne postoji magična formula kako stvoriti idealno dekorisanu prostoriju.

Svaki dizajner prilikom svakog projekta kreće od početka i sa novim klijentom i sa prostorijom. Tajna definitivno nije u trošenju tona novca na skupi namještaj i dizajnerske aksesoare. Tajna je da u prostoriji svaki komad namještaja, dekora, aksesosara budu u harmoniji.

[pullquote]…kič je noćna mora svakog dizajnera…[/pullquote]Ljude koji imaju ograničena sredstva bitno je da idu korak po korak. Oni jednostavno moraju da žive sa onim što su uradili jer nemaju novca da svako malo ponavljaju stvari iz početka. Na primjer, kupite novi kauč, jedno ga vrijeme koristite pa tek onda pređite na sljedeći korak. Zapitajte sebe samo dva pitanja 1) čini li vas srećnim 2) da li obavlja svoju funkciju onako kako ste vi to predvidjeli. Nikad ne kupujte ono što se ne uklapa u viziju vaše zamišljene prostorije. Radije sačekajte neko vrijeme nego da prenaglite.

Smekšajte uglove.

Smekšajte uglove.

Većina stvari su sa uglovima pod 90°, tepisi, stolovi, slike stolice… Jedan od načina da napravite prostoriju interesantnijom je da napravite ove uglove mekšim. Ako vam je već kafe stolić četvrtast neka vam tepih na kome je bude okrugao ili nepravilnog oblika.

Ne kupujte komplete. Nemojte otići u prodavnicu i kupiti sve u setu, izgledaće kao da ste namjestili stan za jedno popodne bez stila i razmišljanja. Soba će vam izgledati uniformisano a sigurni smo da to ne želite. Sve što kupite mora biti harmonično ali ne smije da bude vizuelno isto. Kupujući postepeno, komad po komad, imate vremena da vidite kako se taj komad uklapa u cjelokupni dizajn, da li vam je još nešto potrebno ili je potrebno samo da razmjestite već postojeći namještaj kako bi dobili kompletno novi izgled.

Dizajneri često kažu da obični ljudi koji uređuju svoj stan vrlo brzu skrenu sa teme koju su zamislili. Isto tako, nekad temu shvate isuviše ozbiljno pa pretjeraju.

Uniformisanost prostorije nije opcija.

Uniformisanost prostorije nije opcija.

Ako idete sa bijelom bojom u dekorisanje vašeg stana izaberite pravu bijelu boju. Danas na tržištu postoje stotine nijansi bjele boje. Kako naći pravu bijelu boju za sebe? Ofarbajte jedan mali dio zida, probno, bijelom bojom koju ste izabrali. Gledajte taj zid pod različitim svjetlom kako izgleda. Kako izgleda u različito doba dana?

U dekorisanje sobe krenite prvo sa najvećim stvarima koje će biti u prostoriji, pa onda pređite na manje. Zamislite prostoriju kao kutiju, prvo joj ofarbajte zidove, centralana rasvjeta, veliki namještaj, … Ako prije zidova vidite stolić koji vam se sviđa, ne kupujte ga, ima vremena za to!

I na kraju, kič je noćna mora svakog dizajnera. Ne pretjerujte sa dekorativnim elementima na zidovima, oko vrata, prozora, na plafonu, kontrastnim bojama po zidovima itd. Naravno o ukusima se ne raspravlja ali postoje neke univerzalne vrijednosti koje treba poštovati.

Tagged under

Leave a Reply