6 Izvora mikroorganizama u vašem domaćinstvu

Ako spustite neko voće na kuhinjski sudoper, razmislite 2 puta prije nego što ga stavite u vaša usta. Naime bakterije i virusi obitavaju u velikom broju na nekim mjestima u vašem domu. Saznajte koja su to mjesta i na koji način da se zaštitite.

Sudoper

Ostaci hrane sa prljavih tanjira mogu biti pogodna podloga za razvoj nekih jako opasnih mikroorganizama kao što su E. colli i salmonella, koje dalje preko vaših ruku mogu dospjeti na hranu i u vaša usta. Da bi ste dezinfikovali vaš sudoper i sprečili širenje bakterija, jednom dnevno ga operite rastvorom izbjeljivača i vode i ostavite da se slijeva niz odvod. Čep odvoda takođe dezinfikujte.

sudoper

Četkica za zube

Mokra četkica nakon pranja zuba je pogodno tlo za razvoj mikroorganizama koji obožavaju vlagu.  Svakim ispiranjem WC školjke u vazduh se raspršuje veliki broj kapljica vode zagađenih bakterijama i virusima. Ovi mikrobi mogu letjeti i do dva sata prije nego se spuste na površine, uključujući i vašu četkicu. Stoga bi najbolje bilo smjestiti vaše četkice u ormariću ili nekom drugom zatvorenom mjestu gdje se mogu osušiti. Takođe, četkice treba mjenjati što čećše, a pogotovo poslije perioda u kom ste bili bolesni.

ormaric

Slanik

Može li se izvor prljavštine nalaziti neposredno pored mjeste gdje jedete? Nažalost, da. Prema istraživanjima univerziteta u Virdžiniji iz 2008. godine ispitano je 30 odraslih osoba sa simptomima prehlade. Trebali su navesti po 10 predmeta u njihovim domovima koje su dodirivali u prethodnih 18 sati. Nakon toga ovi predmeti su testirani na prisustvo virusa prehlade. Čak 41% predmeta je bilo pozitivno, uključujući i svaki od testiranih slaniika. Dakle, kada nakon jela brišete sto, prebrišite i slanik.

I na slaniku se nalaze mikrobi

I na slaniku se nalaze mikrobi

Daljinski

Čest vam ispada na pod, zaglavi između uložaka kauča, dodiruje se prljavim rukama itd. Studija Univerziteta u Virdžiniji o prisustvu virusa prehlade na površinama u domaćinstvima, kaže da je daljinski jedan od najprljavijih predmeta u vašem domu. Stručnjaci savjetuju da što češće prebrišete vaš daljinski izbjeljivačem ili alkoholom. Pored toga, pranje ruku nikada nije na odmet kada je u pitanju zaštita od mikroorganizama.

Čistite daljinski upravljač

Tastatura

Ako jedete, kišete nad tastaturom ili jednostavno surfate internetom, a da prethodno niste oprali ruke vaša tastatura može biti pravi rasadnik klica štetnih po zdravlje. U skorašnjoj studiji Britanske grupe potrošača, ispitivane su tastature na prisustvo mikroorganizama i ustanovjljeno je da se na njoj nalaze mnogi potencijalno štetni mikroorganizmi, među kojima su i E.colli i stafilokok. Na jednoj od 33 testirane tastature otkriven je broj mikroorganizama veći 5 puta nego na klozetskoj dasci. Radi prevencije perite ruke prije i poslije korištenja tastature, redovno usisavajte ili istresajte mrvice koje su se uvukle. Ukoliko brišete tastatur alkoholom ili nekim drugim sredstvom pazite da krpa kojom brišete ne bude previše mokra, da od ovog zahvata ne bi bilo više štete nego koristi. I naravno, ne zaboravite na miš!

tastatura

Izbjegavajti jesti nad tastaturom

Kada

Još jedno mjesto ”bogato” mikrobima jeste kada. U vašoj kadi se nalaze mnoge bakterije fekalnog porekla, razne gljivice, te bakterije iz roda staphylococcus. Dakle kada je još jedno mjesto u vašem domu kojem treba posvetiti nešto više pažnje kada je čišćenje i dezinfekcija u pitnaju.

Kako bi ste smanjili vaš doprinos u širenju mikroorganizama po vašem domaćinstvu,a i unošenje istih u vaš organizam, veliki dio posla ćete napraviti redovnim i pravilnim pranjem ruku.

Tagged under

Leave a Reply