3 važna pravila vrtlarstva

Za početnike ali i one iskusnije neke stvari se uporno iznova dešavaju. Sljedeća tri pravila vrtlarstva, učiniće da još više uživate u svom dvorištu među cvijećem i leptirima.

Prvo pravilo je “ako nije napredno, premjesti ga”. Ako biljka ne napreduje na mjestu gdje ste je posadili, ako nema cvjetove ili joj listovi venu. Bez obzira na razlog, nedostatak sunca, vode ili gnojiva, biljka neće uspjeti. Najbolje je da joj potražite novo mjesto.  Ako uspije, super. Ako ne, još uvijek ćete imati nenaprednu i tužnu biljku. Pokušajte, ništa ne gubite.

Obilježavanje cvijeća

Obilježavanje cvijeća

Drugo pravilo je obilježavanje. Da li vam se desilo da imate želju za nekim cvijetom, koje ste dugo čekali da se pojavi u vrtnom centru. Posadili ste ga i odlučili da strpljivo čekate sljedeće proljeće kada treba cvjetati. “Zapamtili” ste i gdje ste ga posadili, ali to je “pamćenje” trajalo samo dvije sedmice! Sljedeće proljeće niste se mogli sjetiti gdje bi cvijet mogao biti, niste znali tačnu poziciju. Cvijeće se nije pojavilo. Da li je uginulo ili je pojedeno ili ste ga i sami iščupali, niste znali. Zbog toga sve obilježite. Pronađite način obilježavanja koji će vam najbolje odgovarati i zaboravljanju je kraj.

Treće pravilo je, najzanimljiviji rad u vrtu je u paru. Sa majkom, ocem, mentorom, djecom, partnerom… nije bitno. Vrtlarstvo je hobi u kojem ćete više uživati u dobrom društvu.

Tagged under

Leave a Reply