10 savjeta za uređenje balkona

Imate veliki ili mali balkon? Bez obzira na veličinu svrha mu ostaje ista. Za većinu ljudi balkon je jedno od najinteresantnijih mjesta u stanu. Dizajniranje balkonskog prostora može zavisiti od sklonosti, veličine i ukusa ali mora zadovoljiti jednu stvar, da bude udobno mjesto.

Neka balkon bude mjesto gdje ćete: slušati jutarnju pjesmu ptica, osjećati večernju svježinu i uživati u pogledu. Zašto ne pokušati urediti balkon da zadovolji funkcionalno i stilski naše potrebe? Još nije kasno da uredite svoj balkon uz 10 jednostavnih savjeta koje smo pripremili za vas.

Voda je opuštajući element svakog prostora.

Voda je opuštajući element svakog prostora.

1 Vrlo je bitno da znate koliko je vaš balkon čvrst. Ako je lošije gradnje zaboravite na velike strukturalne elemente kao što je jacuzzi ili bazen, ali uvijek možete unijeti vodeni element nekom fontanom sa jezercetom. Vodeni element će na svakom balkonu stvoriti relaksirajuću atmosferu.

2 Skupite slike balkona koji vam se sviđaju. Izdvojite temu koja vam najviše odgovara, koja će učiniti da se osjećate opušteno na svom balkonu. Takođe, neke teme nisu kompatibilne sa manjim balkonima. Planiranje balkona ne bi trebalo da bude komplikovan i zamarajući posao, već zabavan i takvim ga učinite. Dovoljno je nekoliko biljaka, mjesto za sjedenje odnosno ležanje i dobra volja da balkon postane najomiljenije mjesto u stanu.

3 Za lijep balkon nije neophodno da on bude velik. Potrebno je da bude dovoljan! Ako imate više balkona izaberite onaj koji nije na sjevernoj ili južnoj strani. Razmislite o proporciji, nije poželjno da balkon bode oči.

Od veličine i svrhe balkona zavisiće i balkonski namještaj.

Od veličine i svrhe balkona zavisiće i balkonski namještaj.

4 Odredite za šta će vam balkon najviše služiti. Ako će vam balkon biti mjesto uživanja u večernjim satima uređenje balkona će biti mnogo drugačije nego balkon koji je dizajniran za jutarnje ispijanje kafe. Određivanje svrhe balkona pomoći će vam iprilikom izbora namještaja koji ćete na njega postaviti.

5 Balkon ne smije da bude svijet za sebe, on mora da koegzistira sa okolinom. Obratite pažnju sa kojeg mjesta na balkonu imate najbolji pogled na park, vrt, morsku obalu…  Svoj design balkona koncentrišite na to mjesto. Sigurni smo da ne želite sjediti na mjestu sa koga pogled “puca” na neki ružan zid ili zgradu.

6 Postavite namještaj na balkon, imajte u vidu svrhu balkona prilikom kupovine namještaja, neki će služiti za odmor i relaksaciju, neki a čitanje knjiga i magazina, opet neki za jutarnji doručak, ispijanje prve kafe. Posebnu pažnju obratite na veličinu namještaja, nemojte da bude isuviše velik ili mali za određeni prostor. Neka bude dovoljno prostora za kretanje po balkonu.

7 Imati balkon je kao da ste proširili stan na još jednu prostoriju. Pružiće vam ogromno zadovoljstvo dizajniranje balkona naročito ako ste se dobro pripremil i znate šta želite. Stilski povežite balkon sa ostatkom stana.

Postoje različiti načini kako da dodate biljke na balkon.

Postoje različiti načini kako da dodate biljke na balkon.

8 Izbjegnite na balkonu oštre linije. Najlakše ćete ih smekšati dodavanjem biljaka. Izaberite one biljke, koje vam  najviše odgovaraju (cvjetnice ili ne), prema tome koliko im vremena možete posvetiti i kako će se uklopiti u design vašeg balkona. Ako imate mali balkon, biljke koje su velike definitivno nisu za njega.

9 Ako imate mogućnosti instalirajte sistem za rashlađivanje na balkonu ili bar ventilator. Ventilator će imati funkciju da rastjera komarce ali i da vas osvježi. Svakako osjećaju svježine će doprinijeti i neka fontana ili sličan vodeni element.

10 Nemojte zaboraviti da dodate dobro osvjetljenje na vaš balkon. Nemojte balkon isuviše osvjetliti. Akcentirana i prigušena svjetla su najbolji izbor. Napravite intimnu atmosferu u kojoj ćete uživati tokom dugih ljetnjih noći.

Tagged under

Leave a Reply