Zgrada koja može da spali sve što je u njenoj sijenci

Stanovnici centralnog Londona i zaposleni u blizini 32-spratnice popularno nazvane “Walkie Scorchie” ovih dana se sreću sa ozbiljnim problemom. Ova zgrada neobičnog igleda odbija svjetlost kao konkavno ogledalo pričinjavajući štetu na svemu što se nalazi u dometu ove “smrtonosne” zrake.

Zgrada Walkie Scorchie Sama scena podsjeća na crtić o Supermenu ali svjetlost odbijena od staklenih površina zgrade može da ošteti limariju na automobilima, spali tkaninu ili izazove pucanje pločica. Jedan vlasnik Jaguara je čak prijavio da je toplina, nastala na ovaj način, počela da mu topi automobil! Koliko je ova zraka opasna svjedoči vlasnik jedne berbernice, naime zraka je izazvala manji požar u prostoru, tepih se počeo pušiti. Jedan novinar idući za pričom ispekao je jaje u sjeni ovog nebodera.

Jedan vlasnik Jaguara je čak prijavio da je toplina, nastala na ovaj način, počela da mu topi automobil!

Smrtnonosna zrakaProjektanti zgrade kažu da im je ovaj problem prioritet i da će nastojati što prije da ga riješe. Prema riječima zaposlenih u lokalnim poslovnim prostorima, ovo je ozbiljan sigurnosni i zdravstveni problem koji mora biti što prije riješen. Posebno je opasno u vrijeme velikih vrućina, jednog vrelog dana u obližnjem kafiću radnici i gosti su osjetili miris dima. Ubrzo potom pločice na fasadi su počele otpadati a na obojenim površinama počeli su se pojavljivati mjehurići. Investitori kažu da su, čim je primjećen problem, stupili u kontakt sa gradskim vlastima i korisnicima lokala pogođenih ovim “fenomenom” i da zajedno rade na pronalaženju kratkoročnih i dugoročnih rješenja za ovaj problem. Također navode, da se ovo dešava zbog trenutnog položaja Sunca na nebu i da će problemi uskoro nestati. Ali nisu odgovorili na pitanje, šta će se desiti sljedeće godine.

Tagged under

Leave a Reply