Zen kameni vrtovi

Originalno zamišljen od strane budističkih sveštenika u XIV vijeku, zen vrtovi se fokusiraju na malo ali pažljivo odabranih biljaka i raznovrsno kamenje i stijenje postavljeno tako da poboljšava meditaciju. Zen vrtovi teže jednostavnosti a rezultat su prelijepi, inspirativni i opuštajući vrtovi za pamćenje.

zen_vrt_5U zen vrtovima kamenje i stijenje igra najvažniju ulogu. U najranijim zen vrtovima nedostajao je vodeni element. On je bio zamijenjen pijeskom, šljunkom, obluticma i kamenjem čija je uloga bila imitacija vode. I danas ovi kameni elementi imaju istu ulogu. Površine oblutaka, šljunka ili pijeska čine temelj zen vrtova i oni predstavljaju jezera, rijeke ili mora. Postavljanje većeg kamenja u ove površine predstavlja u stvari prijelaz preko vodenih površina, istu ulogu ima i most od drveta, odnosno bambusa. Također, možete grabuljama da stvorite od pijeska i šljunka imitaciju talasa.

Grablje za zen vrtove

Grabulje za zen vrtove

Najbolji rezultat ćete stvoriti sa grabuljama specijalno napravljenim za dizajniranje zen vrtova. Većina vrtlara koji se bave dizajniranjem zen vrtova pravi kružne talase oko većih kamenih elemenata.

Veće stijene u zen vrtovima simbolišu ostrva. Ove stijene postavite pažljivo da izgledaju što prirodnije. Iskopajte rupu gdje namjeravate stavit stijenu, položite je u rupu i zakopajte, neka izgleda kao da izranja iz vode. Kombinujte dvije, tri, pet stijena. Počnite dizajniranje postavljanjem velikih stijena a potom dizajnirajte oko njih.

Zen vrt

Zen vrt

Zen vrtovi su vrtovi koji ne zahtjevaju mnogo njege ali oni se lako mogu i mijenjati. Grabuljanjem pijeska i šljunka u različite obrise stvarate svaki put novi ambijent. U dizajn uključite i saksije kao i biljke u orijentalnom stilu. Vrlo lako ćete promijeniti izgled vrta razmještanjem saksija i grabuljanjem na drugi način. Ne zaboravite u dizajn zen vrta uključiti: azaleje, kamelije, japansku trešnju i rododendron. Nezaobilazne su i crnogorične sorte drveća kao i bambus.

Živa ograda će stvoriti privatnost u vašem zen vrtu

Živa ograda će stvoriti privatnost u vašem zen vrtu

Zen vrt uvijek smjestite na mjesto koje je vidljivo iz kuće. Ovo je posebno bitno u onim podnebljima gdje je zima duža i oštrija, i ne dozvoljava rad u vrtu tokom zimskih mjeseci. Zen vrtovi su posebno lijepi kada padne snijeg zbog kristalnog  sjaja. Tada, iako ne možete izaći iz svoga doma, uživaćete u oblicima koji su nastali. Tokom ljetnih mjeseci u područjima gdje ima  buke razmislite o postavljanju vodenih elemenata, kao što su fontane, koje će prigušiti buku. Isto tako ako vam je potrebna privatnost, vrt ogradite ogradom od bambusa ili nekom zimzelenom živom ogradom.

Tagged under

Leave a Reply