Zanimljive ograde za dvorište

Ograda za vaše dvorište ne bi trebala biti dosadna i predvidljiva da bi bila efektna. Razmislite o upotrebi starog željeza ili sadnji žive ograde radije, nego postavljanju kupovnih panela. Pogledajte na skladištu sekundarnih sirovina možete li nešto prilagoditi za ogradu a da je zanimljivo ali funkcionalno.

Ograda bi trebala da bude šarmantna, romantična i unikatna ali i učinkovita i funkcionalna. Komercijalna ograda je najlakša za postavljanje. Možete je kupiti u svakoj bolje opremljenoj građi ili tržnom centru. Različiti materijali služe za izradu ove ograde pa tako da je možete naći od plastike, kompozitnih materijala ali i klasičnih materijala kao što su drvo i metal.  Ograda od plastike i kompozitnih materijala je laka za održavanje. Ograda od drveta i metala zahtjeva povremeno premazivanje zaštitnom farbom i sitnije popravke. Drvene letve ili daske, tarabe, su najjeftinija investicija. Ali vrijeme, novac i trud, uloženi u održavanje ove ograde na kraju je učine najskupljom.

ograda_1Ograde od kamena i različith biljaka su sljedeća alternativa. Žive ograde mogu biti od već uobičajenih vrsta, kao što su: šimšir, tuja, kurika, Ligustrum Vulgare… ali i od bambusa, koji je nesvakidašnji za naše prilike. Ako živa ograda nije opcija ali ipak želite prirodni izgled ograde, razmislite o kamenoj ogradi. Kamenu ogradu možete zidati do visine koja vam odgovara. Također, možete izabrati kakav kamen želite, koje boje i sl.

Vaša ograda ne mora biti samo od jednog materijala ili samo u jednom stilu. I kod ograde možete iskoristiti eklektičan stil. Kombinujte drvenu i kamenu ogradu. Stara metalna ograda u kombinaciji sa providnom plastikom biće zanimljiva i neobična. Drvene letve obojene u različite boje možete kombinovati sa bijelim kamenom itd. Ideja je mnogo a na vama je da izaberete onu koja odgovara vašem stilu i ukusu.

Tagged under

Leave a Reply