Začinsko bilje na balkonu – Prvi dio

Začinske biljke ali i ljekovite biljke su odličan izbor za sadnju na  balkonu. Iako većina voli sunčane pozicije tokom cijelog dana, neke podnose hladovinu a druge pak zahtijevaju. Začinske biljke po pravilu nisu zahtijevne.

Postoji mnoštvo načina da zasadite začinske biljke na svoj balkon.

Postoji mnoštvo načina da zasadite začinske biljke na svoj balkon.

Razmislite koje začinske biljke najčešće koristite i njih najviše zasadite. Ukoliko imate malen balkon ograničite se samo na one biljke koje ćete koristiti, prostor je dragocjen! Začinske biljke koje traju preko cijele godine posadite u malene saksije. Razlog je jednostavan, lakše ćete ih smjestiti na prozor u kuhinji tokom zime. Za razliku od povrća, mnoge začinske biljke vole suvlju zemlju, čak daju ljepšu aromu.

Postoje dva načina kako da počnete. Prvi je da kupite sadnice, a drugi da ih sami zasijete. Mirođija i korijander slabo podnose presađivanje, dok origano i timijan  obavezno kupite kao sadnicu. Kupovanje gotovih sadnica ima i svoju prednost a to je prije nego izaberete neku, možete da ih pomirišete pa i da probate, koji miris ili okus vama najbolje odgovara. Višegodišnje biljke možete uzgojiti reznicom. Vrlo često dovoljno je oštrim sječivom odrezati zdrav dio biljke, odstraniti donje listove i zasaditi reznicu u zemlju pa da se ona primi. Nemojte saditi dve različite biljke u jednu saksiju, može se desiti da jedna biljka poprimi aromu i miris druge npr. ruzmarin i menta.  Svako otkidanje listića za vaš ručak imaće za posljedicu da biljka dobije nove mlade izdanke pa će biti sve veća i ljepša.

Većina začinskih biljaka je vrlo otporna na nametnike. Lisne uši izbjegavaju korijander. Ali desi se da pauci napadnu mlade izdanke bosiljka. Najotpornije su ruzmarin, timijan, origano.

Tagged under

Leave a Reply