Vrtne biljke koje cvjetaju plavim cvjetovima

Plavo u vašem vrtu je kao crno u vašem ormaru, slaže se sa svim i izgleda elegantno. Ako još nemate palvoga cvijeća u svojim cvjetnim gredicama možda je vrijeme da ga ove godine posadite.

razlicakRazličak u plavoj boji (Centaurea cyanus) – sadi se na mjestima koja su osunčana. Lako se uzgaja i uspjeva i na tlu koje nije bogato hranjljivim tvarima. Ipak prilikom sadnje, prihranite različak sa kompostom i tokom ljeta ga redovno zalijevajte. Da bi vam različak duže cvjetao redovno uklanjajte uvenule cvjetove. Raste do visine od 90cm pa ćete morati da ga svežete kako se ne bi polomio.

ladolezLadolež (Ipomoea tricolor “Heavenly Blue”) – je brzo rastuća loza.  Cvjeta cvjetovima, koji liče na trube, u prelijepoj nebo plavoj boji. Sadi se na sunčane pozicije, dobro drenirano kiselo tlo. Iako joj cvijet traje samo dan do dva oni se toliko brzo smjenjuju da nećete ni primijetiti. Ladolež zahtjeva vlažno tlo pa će biti neophodno da ga svakodnevno zalijevate a da bi sačuvali vlažnost tla oko biljke kada nikne pospite pokrivku za tlo.

perunikaPerunika ili Iris sibirica (Perry’s Blue) – je dobro poznata u našim krajevima. Perunika je biljka koja može da raste i na umjereno osunčanim mjestima. Cvjeta u rano ljeto. Raste do visine od 120cm. Zahtjeva vlažno ali dobro drenirano tlo. Razmnožava se dijeljenjem korijena u jesen.

ljetnji_jorgovanLjetnji jorgovan ili Buddleja davidii (Empire Blue) – ovo mirisno visoko grmlje je odlična pozadina za svaki vrt. Sadite ga na sunčana mjesta gdje će nesmetano rasti. Izbjegavajte prihranjivanje ljetnjeg jorgovana jer tako ćete samo podstaći rast i razvoj lišća ali ne i cvjetova. Može da naraste i do 3m visine. 

delfinijumKokotić ili Delphinium – je višegodišnja biljka koja cvjeta prekrasnim niskama plavih cvjetova. Delfinium je omiljeno cvijeće mnogih ljubitelja vrtlarstva. Sadi se na sunčana ili djelomično sunčana mjesta u dobro drenirano tlo. Potrebno je redovno zalijevanje kako bi imali prekrasen cvjetove. Nakon što cvjetovi prođu biljku treba odrezati do zemlje kako bi forsirali novo cvjetanje u jesen.

Tagged under

Leave a Reply