Vrtlarstvo za početnike – plastenik

Svako ko ima vrt može da uzgaja biljke i u plasteniku. Uzgoj biljaka u plasteniku nudi mnoge prednosti. Neke od njih su, uzgoj biljaka preko cijele godine, održavanje omiljenih biljaka u cvijetu pa i tokom zime, uzgoj rasade kako cvijeća tako i povrća.

Oprema

U zavisnosti za kakve se biljke odlučite i za kakav uzgoj tih biljaka, biće vam potrebna i određena oprema. Ali oprema za plastenike je vrijedna ulaganja. Klupe, stolovi  i police su osnovna oprema svakog plastenika. U zavisnosti od oblika plastenika rasporedićete ih duž zida, po sredini i sl. One moraju biti pod nagibom kako bi višak vode mogao oticati. Napravljene su od drveta ili aluminijuma. Najbolje rješenje za male pastenike su stolovi i klupe na rasklapanje kako bi ih mogli na jednostavan način skloniti kada nisu u upotrebi.stol_za_plastenik Ako imate želju i potrebu da uzgajate biljke i tokom zime biće vam potrebni grijači. Većina malih plastenika ima plinske ili grijače na čvrsto gorivo ali nisu rijetkost ni električni. Kako bi sebi olakšali uložite novac u irigacioni sistem. Irigacioni sistem sem što vam štedi vrijeme ima i druge prednosti kao što su kontrolisano zalijevanje, ravnomjerno prihranjivanje itd.

Temperatura

Najvažnija stvar za svaki plastenik je regulisanje konstantne temperature. Providna folija plastenika održava unutrašnjost plastenika toplom tokom dana. Idealna temperatura u plasteniku je između 15 i 20°C. Kada je sunce jako, temperatura se može podići znatno iznad preporučene pa je potrebno vršiti redovno provjetravanje. Većina plastenika je opremljena sa prozorima i otvorima koji se po potrebi mogu otvoriti. Također, možete kupiti i ventilatore. ventilatorTokom zime, pak, potrebno je dodatno zagrijavati plastenik. Postoje različite metode zagrijavanja ali im je uloga ista, održavati optimalnu temperaturu u plasteniku.

Voda

Različite biljke imaju različite potrebe za vodom. Najbolji način regulisanja zalijevanja je sistemima kap po kap. kap-po-kapOvaj sistem štedi vodu i sprečava vlaženje lišća. Također, ovaj sistem je izuzetno jednostavan za vrtlare jer je potrebno samo da ga uključe.

Biljke

Skoro svaka biljka se može uzgajati u plasteniku. Velike biljke uzgajajte na podu kako ne bi pravile sjenu malim biljkama koje su na stolovima. Biljke se mogu uzgajati i direktno u zemlji plastenika kako što je salata, špinat i sl.

Gnojiva

biljke prihranjujte na taj način što ćete upotrijebiti topivo gnojivo koje ćete potom dati biljkama sistemom za navodnjavanje. Uobičajeno je da se prihrana vrši svake 4 do 6 sedmica.

Održavanje

Dezinficirajte plastenik jednom ili dvaput godišnje uklanjajući biljke iz njega i perući zidove sa nekim dezinfekcionim sredstvom.dezinfekcija Najbolji način za dezinfekciju je tako što  ćete pošpricati sve površine unutar plastenika i zatim ih isprati sa vodom. Za vrijeme dezinfekcije držite sve otvore i vrata otvorenim. Na ovaj način uklonićete sve insekte i uzročnike bolesti.

Tagged under

Leave a Reply