Vrt kao sigurno mesto za decu

Dvorište u proljeće i ljeto je dječije igralište. Sve počinje i završava se dječijom igrom i uzbuđenjem. Međutim, vrlo često ne mislimo na sigurnost djece, zaboravimo da stvari koje su odraslima normalne kod djece mogu izazvati povrede.

Ogradite dvorište kako bi djeca bila još sigurnija.

Ogradite dvorište kako bi djeca bila još sigurnija.

Djeca su energična i većinom sve rade impulsno, bez razmišljanja. Ako se dijete igra loptom i lopta se otkotrlja na ulicu dijete će ne razmišljajući potrčati za njom. Ograda bilo drvena, metalna, kamena, onemogućiće djecu da izađu iz dvorišta i držaće ih dalje od opasnosti koje nosi otvoreni put. Ograda neće, samo držati djecu u dvorištu, već će i kidnapere van dvorišta. Nemojte misliti da se to vama ne može desiti. Ograda visoka oko 1,8m učiniće da kidnaper razmisli dvaputa, prije nego što nešto pokuša!

Ako su djeca mala, trebala bi da budu na oku non-stop dok se igraju u dvorištu. To ne mora da znači da morate biti prisutni. Međutim, trebali bi bar da imate prozor koji gleda na dvorište dok se djeca igraju. Izorganizujte svoje vrijeme tako dok su djeca u dvorištu i igraju se i vi nešto radite u vrtu i pazite u isto vrijeme na djecu. Ako vam nestanu iz vida, nemojte oklijevati da ostavite započeti posao i da ih potražite jer vrlo lako mogu upasti u nevolju.

[pullquote]Bili bazeni veći ili manji, nesreće su moguće.[/pullquote]Održavanje vrta urednim zahtijeva upotrebu određenih hemikalija. Može vam se desiti da nepažnjom zaboravite ove opasne supstance i da one ostanu dostupne djeci. Posljedice mogu biti zastrašujuće. Učinite dodatni napor da odlažete hemikalije na sigurno mjesto koje ćete držati zaključano. Djeca su nekad  kao Hudini i brava ih neće spriječiti da uđu u zabranjene prostorije, stoga hemikalije postavite na visoku policu koja će biti van njihovog dosega.

Travnjak u dvorištu zahtijeva redovno košenje tokom ljeta, a tata nekad mora nešto i da napravi. Idealno mjesto za takav posao je dvorište ili ispred garaže. Kosačice, škare za šišanje žive ograde, pile, čekići su opasni ako ih ostavite vašoj djeci na “izvolite”. Najsigurnije mjesto gdje da držite alat je u šupi ili u garaži. Međutim neke alate nije moguće zbog svoje veličine ostaviti u šupe. Kosilice u tom slučaju zaključajte lancem za bicikle za nešto čvrsto, a ostali sitniji alat postaviti na visinu da bude izvan dosega djece.

Metalne a ponekad i plastične igračke za dvorište takođe mogu biti opasne ako se pravilno ne održavaju.  Metalne igračke mogu da porđaju i da izgube na svojoj čvrstini. Prije svake sezone dobro pregledajte ovakve igračke i izvršite neophodne popravke. Tokom ljetnjih mjeseci posebnu pažnju posvetite djeci dok se kupaju u bazenima. Bili bazeni veći ili manji, nesreće su moguće. Dok su djeca blizu bazena ili se kupaju u njemu, ne gubite ih iz vida!

Dvorišta su mjesta gdje djeca doživljavaju prve avanture, ta sjećanja ostaće im čitav život, učinite da ta sjećanja budu pozitivna brinući za njihovu sigurnost.

Tagged under

Leave a Reply