Vrste ruža

Mnogi uzgajaju ruže iz različitih razloga. Jedni ih uzgajaju da uživaju u prelijepim cvjetovima različitih boja i mirisa. Drugi, ruže uzgajaju da imaju rezano cvijeće. Bez obzira na sve postoje ruže za svačiji ukus i sve svrhe.

Hibridne ruže, čajevke

Ruža čajevka.

Ruža čajevka.

Čajevke su vrsta ruža izuzetno popularne i kod profesionalnih uzgajivača cvijeća i kod ljudi koji ruže uzgajaju iz hobija. Ove ruže dolaze u velikom broju boja. Cvjetaju veći dio proljeća i ljeta i zahtjevaju izuzetno malo održavanja. Neki cvjetovi imaju promjer i do 13cm. Čajevke se najčešće uzgajaju kao rezano cvijeće zbog dugačkih stabljika i jednog cvijeta na svakoj stabljici. 

Floribunda ruže, ruže koje cvjetaju u grupama

floribunda

Floribunda ruže su izuzetno popularne, slične su čajevkama ali umjesto jednog cvijeta na svakoj stabljici, imaju mnogo cvjetova do 3 do čak 15. maju grmolik oblik pa odlično izgledaju ako se zasade u grupama. lako se održavaju, otporne su na bolesti i zahtijevaju minimalno orezivanje. 

Minijaturne ruže

minijaturna

Iste su kao i “velike” ruže samo mnogo manje. Cvjetovi su veličine od 0,5cm do 5cm. Mogu se naći u velikom broju boja. Mogu se saditi u saksije ali odlično rastu zasađene i u tlo. 

Ruže penjačice

penjacica

Ruže penjačice su raznovrsna grupa ruža. One se ne penju bukvalno već im je stabljika izuzetno dugačka, i do 6m. Dovoljno je stabljiku premjestiti na  neki potporni objekat i da tu raste, npr. pergolu ili drvene panele. Cvjetovi su različitih veličina i mogu biti vrlo maleni ili krupni kao kod ruža čajevki.

Starinske ruže

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pod starinskim ružama se podrazumjevaju ruže koje su se uzgajale prije 1867. godine. Postoji i danas veliki broj sorti ovih ruža, različitih veličina, boja i navika. Karakteristično je za ove ruže da imaju intenzivan miris.

Grmolike ruže

Grmolika ruža.

Grmolika ruža.

Grmolike ruže su grupa hibridnih ruža. Većina grmolikih ruža ne zahtijeva neko posebno održavanje. Danas postoji veliki izbor grmolikih ruža različitih boja. Rastu na svim meridijanima i prema tome različite sorte zahtijevaju različit tip klime.

Ruže, gledajući u cjelini, pružaju velike mogućnosti u uređenju vrta. Postoje ruže za svačiji ukus. Kraljice cvijeća će se uklopiti u svaku vrstu vrta i sigurno zaslužuju da budu zastupljene u vašem vrtu.

Tagged under

Leave a Reply