Vrste materijala za vrtne staze

U nastavku serije članaka “Vrtlarstvo za početnike” vrijeme je da se osvrnemo na materijale od kojih možete da napravite vrtne staze. Danas na tržištu postoji veliki izbor materijala dostupnih za svačiji džep. 

Vrtne staze napravite prema planu koji ste ranije napravili, obratite posebnu  pažnju na podlogu kako bi vam duže trajale.

Cigle

Cigle su jeftine, trajne i dobro se uklapaju u skoro svaki dizajn. Možete ih polagati na mnogo načina stvarajući zanimljive šeme. Mogu se naći u različitim veličinama i bojama, nove ili stare. ciglaMeđutim, obratite pažnj da su otporne na mraz, u protivnom počeće da vam se osipaju. povoljnija opcija od glinenih cigli su betonske. One se mnogu naći u još većem izboru boja i oblika.

Granitne ploče

Granit kao na slici je reciklirani granit. Zaista predivan materijal za vrtne staze, može se koristiti i za staze za automobil.granit2 Ovakve ploče se razlikuju u veličini i debljini pa je njihovo postavljanje malo veći izazov. Graniti je dosta skuplji od cigle ali i nmnogo trajniji materijal. Ako želite vrt u vintage stilu ovakav reciklirani granit je najbolji izbor.

Keramičke pločice

Keramičke vanjske pločice unose toplinu i boju mediteranskog stila u vaš vrt. Danas postoji veliki izbor ovih pločica koje su otporne na mraz po izuzetno povoljnim cijenama.plocice Za razliku od unutrašnjih pločica, površina ovih pločica je hrapava i otporna na klizanje. Mana im je što se mogu polomiti i oštetiti.

Polirani granit

Polirani granit se dosta često koristi u kuhinji za radne površine, ali se može koristiti i u vrtu zbog svoje čvrstine i otpornosti na habanje.granit1 Ovaj granit se može naći u crnoj boji ali i u bijeloj, zelenoj, crvenoj, ružičastoj… Terrazzo je jeftinija alternativa.

Sedimentni kamen

Sedimentne stijene tj. ploče napravljene od njih, su materijal koji će vrtu dati prirodni izgled. Najčešće se koristi krečnjak. krecnjak1Zbog svoje hrapave i neravne površine ovakve staze nisu klizave. Krečnjak prilikom kvašenja, usljed kiše ili pranja, mijenja boju u tamniju zato nije loše da ih se prelakira bezbojnim lakom. Travertin je također dobar izbor.

Pješčar

Pješčar je još jedna vrsta sedimentne stijene. Vrlo lako se obrađuje i slaže. Savjetujemo da se kao i krečnjak zaštiti kako ne bi mijenjao boju. Može se naći u zlatnoj, bijeloj, ružičastoj i drugim bojama.pjescar Odličan je kod uređenja dvorišta u mediteranskom stilu.

Željeznički pragovi

Po ugledu na željezničke pragove pri izradi vrtnih staza možete koristiti drvene gredice, najbolje od hrasta. Još bolje rješenje je da kupite polovne prave željezničke pragove.pragovi Ovakvo drvo je teško i dosta teško se reže. Vrtne staze napravljene na ovaj način su jeftine, dugotrajne i odlično izgledaju. Danas se može naći i betonska kopija, prednost je u tome da betonski pragovi nisu toliko klizavi.

Šljunak

Šljunak je jeftin, lagan za postavljanje i trajan materijal za izradu vrtnih staza. Ovako napravljene staze pristaju seoskim, neformalnim, vintage vrtovima.sljunk Ogroman je izbor veličina i boja kamenčića. Prilikom postavljanja ovakve staze vrlo je bitna podloga.

Drvo

Tvrdo drvo kao što je hrast može da se koristi za vrtne staze, stepenice, trijemove. Pravilno zaštićeno, ovakve staze mogu izuzetno dugo da traju, do 20 godina.drvo Drvo možete premazati bezbojnim lakom ili mu dati boju bojom za drvo. Drvo se može kombinovati i sa drugim materijalima.

Bez obzira koji materijal izaberete, bitno je da napravite korektnu podlogu za vrtnu stazu. Dobra podloga omogućiće da vam staza duže traje.

Tagged under

Leave a Reply