Vrste materijala od kojih se tepisi prave, drugi dio

Tepisi se prave od narazličitijih materijala koji su podijeljeni u dvije velike grupe: prirodne i sintetičke materijale. Nekada se u izradi tepiha kombinuje dva ili više materijala, npr. pamuk i vuna. Sinonim za kvalitet su tepisi ručno tkani, oni su izdržljivi, sa najljepšim detaljima i mogu trajati generacijama. Zlatno pravilo je da što više čvorova po jedinici površine to je tepih kvalitetniji. Pored ručno izrađenih postoje i oni koji su rađeni mašinski. Razlika se vidi kada se tepih okrene, na naličju. Ako se dezen vidi i na naličju, tepih je ručno tkan.

Sintetički tepisi

Pamučni tepih prelijepih boja.

Ako mijenjate izgled svoga doma često kao i svoju odjeću, jednom godišnje, opredijelite se za sintetički tepih. Ovitepisi su najčešće napravljeni od najlona ili propilena i po pravili su antialergijski. Cijenom su izuzetno prihvatljivi i mogu se naći u najrazličitijim veličinama, oblicima i dezenima. Tepisi od najlona su kvalitetniji od ovih prvih zbog prirode niti. Boja na njihovim vlaknima je dugotrajnija i otpornija na vanjske uticaje. Sintetički tepisi se jednako lakoodržavaju a na njima se lakše skidaju i mrlje.

podne obloge tepih1

Pamučni tepisi

Tepisi od pamuka su jeftini ne gube oblik, a mogu se kupiti i u vidu krpara ili ponjava. Mana im je da blijede i da se brzo izližu. Takođe, osjetljivi su namrlje koje se teško uklanjaju. Ali prednost je da se mogu oprati u veš mašini. Udobni su za hodanje i mekani na dodir.

Tepisi od jute, morske trave i bambusa

Eko prihvatljivi tepisi su napravljeni od prirodnih niti biljaka koje se uzgajaju za izradu tepiha a to su juta, morska trava i bambus. Ovi tepisi su biorazgradivi. Nažalost mogu trajati samo nekoliko godina. Nisu podesni za prostorije sa velikim postotkom vlage, ipak otporni su na stvaranje mrlja. Njihovo održavanje zahtjeva praćenje uputstava proizvođača.

Vuneni tepisi

podne obloge tepih2

Ako se dezen vidi i na naličju radi se ručno tkanom tepihu.

Ekskluzivni, napravljeni da traju, podesni za upotrebu u visoko frekventnim područjima su vuneni tepisi. Izuzetno su udobni i mekani na dodir. Vuneni tepisi su dobri toplotni izolatori pa su omiljeni u hladnim predjelima. Niti od vune su prirodno rezistentne na stvaranje mrlja. Dovoljno je usisati ovakav tepih pa da niti i dalje stoje uspravno. Ukoliko se pravilno održava izgledaće kao nov godinama. Oni tkani ručno mogu da traju desetinama godina. Shodno kvaliteti je i njihova cijena. Ručno tkani mogu da koštaju i po nekoliko hiljada evra.

Svileni tepisi

Svila daje tepihu sjajan i bogat izgled, izuzetno je dekorativna i elegantna. Svileni tepihi imaju fenomenalnu osobinu da kada se gledaju iz različitih uglova prikazuju drugačije boje. Ako ste u potrazi za prirodnim antialergijskim tepihom onda je svileni tepih kao stvoren za vas. Uprkos delikatnom i krhkom izgledu tepisi od svile su izuzetno izdržljivi i čvrsti. Male su težine ali uprkos tome tepih ne gubi svoj oblik i njegova površina se ne haba. Največi broj svilenih tepiha je ručno tkan pa im je zbog toga i cijena odgovarajuća.

Viskozni tepisi

Jeftinija alternativa svilenim tepisima je tepih od viskoze. Iako nisu dugotrajni kao svileni, trajaće dovoljno dugo. Sa lakoćom zadržavaju svoj prvobitni izgled. Mekani su na dodir sa bogatom površinskom teksturom koja se sija. Svijetli su, bogatih, živih boja. Hodanjem ne gube na debljini a niti se vrlo brzo uspravljaju.

U sljedećem nastavku govorićemo o tome koliki tepih i kojeg oblika vam je potreban.

Tagged under

Leave a Reply