Vodič za sadnju povrća i začinskog bilja u saksijama

Prozorske daske, balkon i terasa mogu da vam obezbijede čitavo ljeto svježe povrće i začine. Ako mislite da ovaj posao zahtjeva mnogo truda i vremena, varate se. Naučite kako uspješno uzgajati povrće i začinske biljke u saksijama u osam jednostavnih koraka.

povrce_31 Za uspješan uzgoj povrća i začinskih biljaka izaberite saksije koje imaju najmanje 60cm u prečniku. Biljke moraju da imaju dovoljno mjesta da razviju jak korijenov sistem i da narastu što je više moguće. Druga korist velikih saksija je da ćete povrće i začine morati rjeđe zalijevati. Terra cotta saksije su dobro rješenje ali ako niste u mogućnosti da ih kupite bilo koja plastična kanta dovoljne veličine će poslužiti, potrebno je samo da na dnu kante izbušite nekoliko rupa za drenažu. Oni koji žive u toplim područjima neka izbjegavaju sadnju u metalne saksije.

2 Prije sadnje napravite plan sadnje. U jednu saksiju može da stane i do 7 biljaka. Izaberite neku veliku biljku koja će biti u središtu saksije kao što je paradajz ili paprika. Oko biljke potom posadite biljke koje su inače niže kao što je salata, spanać, peršun… Na sami rub saksije možete posaditi biljke koje će rasti nadole, kao što je npr. potočarka.

3 Kupite rasadu i sjeme samo od provjerenih proizvođača i visoke kvalitete, pa taman i da je skuplje. Birajte sorte koje imaju oznake: patuljasta, mini, žbunasta i sl. Takođe provjerite koje se biljke slažu i koje će rasti jedna uz drugu.

povrce_2

povrce_44 Prve biljke zasadite već poslije zadnjeg mraza, početak aprila. Na dno saksije postavite sloj oblutaka (kamenčića) koji će pomoći drenažu. Zatim saksiju napunite supstratom za cvijeće. Rukama pritisnite zemlju kako bi istisnuli moguće vazdušne džepove. Prije sadnje zemlju nakvasite kako bi se dodatno slegla.

5 Iskopajte rupe koje su 10-15cm duboke. U njih posadite sadnice. Izbjegavajte sadnju biljaka uz sami rub, ostavite bar 3cm do ruba. nakon sadnje biljke zalijte.

6 Neke biljke će imati potrebu za potporom tokom rasta, kao npr. paradajz i bosiljak. Napravite tronožac od tri štapa povezena na vrhu. Žicom spojite štapove a potom platnenim trakicama za štapove povežite izdanke biljaka.

7 Osigurajte povrću u saksijama bar šest sata direktne sunčeve svjetlosti dnevno. Zalijevajte ih kad god utvrdite da je površinski sloj do dubine od 5cm suh. Tokom žarkih dana saksije ćete morati zalijevati bar jednom dnevno, najbolje u rano jutro.Svakih četrnaest dana svoje biljke prihranite organskim đubrivom.

8 Redovno branje plodova stimulisaće većinu biljaka za stvaranje i sazrijevanje novih plodova. Ne dozvolite stvaranje sjemena. Redovno uklanjajte izdanke koji se suše ili koji su se slomili.

Ostaje vam još samo da posadite svoje saksije i postavite ih na balkon.

Tagged under

Leave a Reply