Vodič kroz kupovinu podova – tepison

Prvo da riješimo jednu dilemu. Itison je tepison. Itison je naziv fabrike koja je proizvodila tepisone pa se vremenom odomaćio i naziv itison. Tepison je podna obloga koja se može naći u velikom broju boja i dezena. Lako se postavlja ali i uklanja. Može se koristiti u prostorijama najrazličitije namjene. 

Tepison

Tepison

Kvalitet tepisona se određuje po broju vlakana po jedinici površine, što više vlakana to je kvalitetniji tepison. Najveći broj tepisona se pravi na način da se niti provlače kroz pletenu podlogu, a potom se sa donje strani lijepi podloga koja može biti filc ili AB mrežica. Podloga sama povećava zvučnu i toplotnu izolaciju. Tepisoni proizvedeni u EU moraju da imaju ocjenu od 1 do 5, koja predstavlja otpornost na habanje. Ocjena 3 ili 4 je sasvim dovoljna i odgovara potrebama tepisona koji se koriste u stanu.

Cijena tepisona je izuzetno povoljna i kreće se oko 3-5 eura po m². Većina tepisona se prave od sintetičkih materijala mada postoje i oni koji se prave od vune. Vuneni tepisoni su izdržljivi i otporni na vlagu i prljanje. Takođe vuneni tepisoni su najugodniji za bose noge. Sintetički tepisoni mogu biti od:

  1. Nylona-  izuzetno izdržljivi i otporni na habanje. Međutim ovi tepisoni moraju biti tretirani protiv statičkog elektriciteta.
  2. Akrila – svojim fizičkim karakteristikama je najsličniji vuni. Izdržljiv tepison, otporan na stavranje plijesni i na moljce i druge insekte.
  3. Poliestera – otporan na vlagu ali se mrlje sa njega vrlo teško uklanjaju. Veliki izbor svijetlih boja.
  4. Polipropilen olefina – se najčešće koristi za tepisone predviđene za vanjske površine. Ekstremno otporan na habanje, vlagu i stvaranje plijesni.

 

Tagged under

Leave a Reply