Vodena pumpa i osvjetljenje jezera u vrtu

Dvije najbitnije tehničke stvari kod svakoga vrta su vodena pumpa i osvjetljenje. Dok je vodena pumpa od presudnog značaja za živi svijet u jezercetu, ribnjaku ili bazenu, osvjetljenje je dekorativne prirode, da stvori određen ugođaj. Bez obzira za kakvu pumpu ili osvjetljenje se odlučite neophodno je da elektroinstalaterske radove obavi stručna osoba.

Trebaćete dovesti električnu energiju do jezerceta. Mogli ste pročitati ranije da je neophodan da osigurate dovod struje do jezera. Profesionalac će svojim savjetima osigurati sigurnost priključaka. Struja je opasna, ne trebate iskušavati sreću! Nabavite opremu koja je specijalno izrađene za vrtna jezerca. Uvijek slijedite uputstva proizvođača.

Rasvjeta za vodeni element

Rasvjeta za vodeni element

Izaberite između nekoliko načina kako osvijetliti jezero, fontanu, vodoskok, ribnjak ili bazen. Podvodna svjetla su popularna. Kako bi ovakva rasvjeta bila efektna postarajte se da voda uvijek bude bistra, a rasvjetna tijela postavljena tako da bi se izbjegao prekomjeran odsjaj. Neke fontane dolaze sa već ugrađenim svjetlima. Još jedan način je odličan za osvjetljavanje jezerceta, bazena ili ribnjaka, naime potrebno je da osvjetlite okolno drveće i grmlje. Reflektovanje svjetlosti na vodi će stvoriti predivnu sliku. Takođe, rasvjetna tijela se mogu postaviti oko jezera, na njegovim ivicama kako bi osvjetlila vodopad ili vodoskok ili tok vode. U posljednje vrijeme je jako popularna plutajuća rasvjeta.

Mirna voda u vrtu je lijepa ali voda koja se kreće je uzbudljiva. Pumpe će učiniti da vaša fontana ili vodoskok oživi. Pomoći će da voda poteče napravljenim koritom. Omogućiće da vaše ribice dobiju prijeko potreban kiseonik. Uvijek izaberite pumpu koja je dizajnirana za upotrebu u vrtu. Prva stvar kod kupovine pumpe je da odlučite kolika pumpa vam je potrebna. Veličinu vodene pumpe birate na osnovu zapremine vašeg vodenog elementa. Odnosno, koliko vode staje u vaše jezerce, ribnjak, bazen, fontanu i sl. Za jezerca koja će imati i vodopad potrebne su jače pumpe, za vodoskok su potrebne još jače itd. Ako ste u dilemi kupite veću pumpu nego što vam je potrebno.

Tagged under

Leave a Reply