Velike ideje za mali prostor

Sve češće se kupuju maleni stanovi, stanovi sa manje od 40m². Međutim, nedostatak kvadrature može se nadomjestiti sa stilom, pa mali stanovi mogu postati veliki, idejama. Od čega početi?

Namještaj u ovoj sobi je proporcionalan veličine sobe. Soba ima čak tri zasebne cjeline.

Namještaj u ovoj sobi je proporcionalan veličine sobe. Soba ima čak tri zasebne cjeline.

Nered će učiniti mali prostor još manjim, prvo što trebate uraditi je da izbacite sve nepotrebne stvari. Nepotrebne su stvari i one za koje mislite da će vam možda zatrebati!  Kada uklonite sve to, trebao bi vam ostati prazan prostor sa tek nekoliko komada namještaja. Pokušajte premjestiti namještaj tako da dobijete što više prostora. Ono što nikako ne može da vam se uklopi bilo zbog glomaznosti ili nefunkcionalnosti nije vam ni potrebno, pa i to sklonite! Ako imate dnevnu sobu od oko 20m², nemojte očekivati da u nju smjestite ugaonu garnituru ili trosjed namjenjen za stanove od 90m². Glomazne fotelje vam samo zauzimaju prostor kao i ormari koji zauzmu pola sobe a nisu viši od 1,80m. Koristite plakare koji će biti visok do plafona.

Staklene površine daju utisak većeg prostora.

Staklene površine daju utisak većeg prostora.

U malim stanovima manje je više. Birajte namještaj u proporciji sa veličinom sobe. Razmislite šta svakodnevno koristite. Sklopivi namještaj kao što su stolice, veliki sto za ručavanje ili pomoćni ležaj odložite u plakar, zauzeće mnogo manje mjesta a imaćete ga uvijek pri ruci. Kod izbora klub stolića odlučite se za one koji imaju providne površine bilo od stakla ili od pleksiglasa, efekat namještaja “koji se ne vidi” povećaće vizuelno slobodni prostor. Nastojte birati namještaj sa nogicama uključujući i trosjede, fotelje, komode, naime što se više vidi poda to je soba vizuelno prostranija.

Ukoliko su vam zidovi, pod i plafon u neutralnim bojama unesite neke koloritne detalje. Mali prostori ne smiju da budu dosadni. Nekoliko naglašenih detalja na zidovima ili plafonu može da učini da soba izgleda veća. Međutim, ti fokalni detalji neka budu veći, bolje je imati dva veća fokusa pažnje nego nekoliko manjih.

Sklopive stolice se lako mogu skloniti u plakar.

Sklopive stolice se lako mogu skloniti u plakar.

Ne zaboravite ogledala, ali smo uvjereni da vam oni neće trebati ako ostale naše prijedloge sprovedete u djelo.

Tagged under

Leave a Reply