Veličina bazena

Prvo smo odredili za šta će nam bazen služiti a potom smo odredili izgled bazena i lokaciju na kojoj ćemo ga izgraditi. Ostaje nam još da odredimo idealnu veličinu bazena. Veličina bazena zavisi od mnogo faktora a mi ćemo pokušati u nastavku da vam neke približimo kako biste mogli donijeti ispravnu odluku.

Bazeni namjenjeni zabavi sa prijateljima trebaju biti veliki ali moraju da odgovaraju veličini vaše kuće. U drugu ruku bazeni namjenjeni za rekreaciju trebali bi biti dugački ali uski, npr. bazeni za timske sportove široki oko 4,5m i dugački oko 10m ili bazeni za plivanje koji bi trebali biti široki oko 4m i dugački oko 15m. Nasuprot ovim bazenima, oni namjenjeni za osvježenje mogu biti nepravilnog oblika sa dubokim i plitkim dijelovima. Dubina varira pa se kreće od 1m pa sve do 2m.

Za razliku od ukopnih bazena, dimenzije nadzemnihne bi smjele ugroziti strukturu bazena pa tako u širinu ne bi trebali biti veći od 2,5m a u dužinu ne veći od 9m, dok najčešće dubina je oko 1,2m što je pogodno i za djecu i za odrasle.

Sljedeći faktor kod određivanja veličine bazena je budžet. Veličina budžeta određuje i veličinu bazena. Cijena može značajno da bude veća za bazen koji je samo metar duži jer se povećava količina utrošenog materijala (beton, armatura, pločice,..) ali se moraju nabaviti i uređaji veće snage (filteri, grijači i sl.).

velicina bazena1

I na kraju veličinu bazena diktira dostupan prostor u dvorištu. Ali o tome smo već govorili u prethodna dva dijela našeg vodiča.

Saznajte o tome kako odrediti namjenu bazena.

Saznajte o tome i u kojem stilu izgraditi bazen.

 

Tagged under

Leave a Reply