Veličanstveni no ipak zaboravljeni – ”Uronjeni” dnevni boravci

Uronjeni, potopljeni ili utonuli dnevni boravci (eng. sunken living room; conversation pit) jesu arhitektonska forma koja podrazumjeva ugrađena sjedišta u udubljenom dijelu poda unutar veće prostorije. Ovo područje obično ima sto u sredini, kojeg okružuju centralno fokusirana sjedišta. Na ovaj način osobe koje sjede u utonulom dnevnom boravku bliže su jedne drugima i gledaju se licem u lice , što im olakšava i čini ugodnijom konverzaciju, večeru ili stone igre.

Uronjene (utonule) dnevne sobe bile su popularne između 50-ih i 70-ih godina prošlog vijeka, kako u Evropi tako i u Sjevernoj Americi. Međutim nadolazeći stilovi kao što je minimalistički nisu podržavali koncept uronjenih dnevnih soba te one vremenom nezasluženo bivaju zapostavljene. Kažemo nezasluženo jer smatramo da je ova forma, jedna od onih retro stvari koje zbog svog glamuroznog i valičanstvenog izgleda ne smiju pasti u zaborav. Da je to zaista tako zaključićete i sami nakon što pogledate nekoliko predivnih primjera utonulih dnevnih boravaka koje smo pronašli na web-u.

Utonuli prostori za sjedenje ili ležanje podjenako dobro izgledaju i na otvorenom.

Tu su i nešto interesantniji primjeri koji se nalaze u središtu bazena ili neke druge vodene površine.

Istina naknadno stvaranje ovakvog prostora zahtjeva velike radove, a samim tim i velika ulaganja. No ipak intimnu konverzacijsku atmosferu možete na jednostavan način dobiti i u sopstvenom domu organizovanjem namještaja oko centralne tačke (klub stolića ili samostojećeg kamina).

Tagged under

Leave a Reply