Vaš balkon, zelena oaza

Imate mali stan i još manji balkon. Šteta je da vam i tih nekoliko kvadrata koji vaš balkon zauzima bude neiskorišteno. Napravite od svoga balkona zelenu oazu za opuštanje.

Redizajn vašeg balkona ne mora da bude skup posao. Uz malo volje, farbe i par ideja za samo nekoliko dana od balkona napravite svoj omiljeni prostor u stanu.

Drveni sto i stolice koje poslije upotrebe možete sklopiti.

Drveni sto i stolice koje poslije upotrebe možete sklopiti.

Za ugodan boravak na balkonu potrebno vam je mjesto na kome ćete se moći opustiti i adekvatan namještaj. U zavisnosti od veličine balkona izaberite da li ćete na balkon moći da stavite sto i stolice ili malo veću sofu za otvorene prostore ili, ako volite nešto neobičnije, stolicu ili ležaljku za ljuljanje. Ukoliko imate suviše mali balkon kupite stolice na rasklapanje koje kad vam više nisu potrebne ćete okačiti na zid.

U zavisnosti od boje zgrade osvježite zidove balkona. Ako vam se boja zidova ne sviđa uvijek postoje načini da to popravite. Jedan od načina su lažna vrata. Postavite na zid drvene grilje i ofarbajte ih. Pored toga postoje mnogi načini da uljepšate zid jedan od njih je i biljkama puzavicama. Ukoliko vam je balkon na zapadnoj ili sjevernoj strani koristite svjetlije boje.

Kao alternativu dosadnim pločicama postavite vještačku travu.

Kao alternativu dosadnim pločicama postavite vještačku travu.

Ukoliko vam se ne sviđa pod balkona vrlo jednostavno postavite novi, to nije skupa investicija. Najbolje je da kupite pločice imitaciju kamena koje bi dale prirodni izgled vašem balkonu ili da stavite brodski pod a potom da ga prelakirate bezbojnim brodskim lakom.

Osvježite i farbu ograde. Na ogradu pričvrstite saksije sa cvijećem. Pročitajte koje je cvijeće pogodno za sadnju na balkonu. Obavezno posadite u saksiju i neko začinsko bilje, pored toga što će mirisati tokom večernjih i jutarnjih časova, kao što je bosiljak, svojim mirisom tjeraće i insekte. Posadite ih u saksije koje će se uklopiti u vaš dizajn npr. glinene različitih veličina ili saksije različitih boja.[pullquote]Kada pogledate sve ideje za male balkone, vaš mali balkon biće vam još draži![/pullquote]

Za adekvatan noćni ugođaj postavite male sijalice (novogodišnje) ispod većih saksija, stolića, i sl.

Tagged under

Leave a Reply