Uzgoj ciklame kao vrtne biljke

Ciklame kao višegodišnje biljke su izuzetno izdržljive. Idealne su za vrt i u područjima u kojima se temperatura zimi spušta i ispod nule. Ako ste u potrazi za novom biljkom koju ćete uzgajati u vrtu, zašto ne bi pokušali sa ciklamama?

Ciklame

Ciklame

Idealan cvijet ciklame ima četiri latice okrenute nagore i jednu okrenutu nadole.  Ciklame izgledaju nježne i krhke, ali u biti one su pravi borac kada je u pitanju niska temperatura. One provode jedan dio godine u uspavanosti i kada im vrijeme odgovara ona se probude i sve oduševe svojim izgledom. Najotpornije sorte ciklama su sitnijih cvjetova u poređenju sa ciklamama koje se mogu kupiti u cvjećarama. Ukoliko želite da uzgajate ciklame u svom dvorištu, vrtu, izaberite ciklame srednje veličine ili nešto sitnije od standardnih. Najrasprostranjenija sorta je Cyclamen hederifolium. Najnovije sorte imaju više latica nego što je uobičajeno, osam latica okrenutih nagore i dvije okrenute nadole. Takođe, su dostupne ciklame različitih boja.

Tri faktora će uništiti vaše ciklame: pretjerano zalijevanje, vrućina i suviše svjetlosti. Zapamtite ciklame su cvijeće koje voli hladnije vrijeme.  Ciklame se sade u septembru ili oktobru. Sadite ih u polu sjenu. Rastu do visine od 10 cm i širine od oko 15cm. Cvjetaju u jesen. Idealne su kao pokrivač tla, koje će svako tlo uljepšati svojim tamno zelenim, glatkim lišćem. Ne moramo vam reći da su im cvjetovi ružičaste boje. Zalijevaju se jednom sedmično sem u slučaju velikih vrućina kada ih je potrebno češće zalijevati.

Sjeme ciklame.

Sjeme ciklame.

Ciklame se najčeće uzgajaju iz sjemena a može i iz gomolja. Uzgoj ciklama nije jednostavan ali nije nešto što ne bi trebali pokušati. Ako se odlučite za uzgoj iz sjemena, sjeme pokupite odmah pošto se cvijet osuši. Nemojte čekati da se čahure otvore! Zatim ga stavite u toplu vodu u koju ste dodali nekoliko kapi deterdženta za posuđe, držite sjeme u toj vodi 24 sata prije sadnje. Ostavite sjeme da se dobro osuši nekoliko sati i posadite ga u leje koje ste pripremili za ciklame. Redovno zalijevajte a kada pusti listove možete i prihraniti.

Tagged under

Leave a Reply