Uvod u tradicionalno paljenje božićnih lampica ispred Rockefeller centra u New Yorku

Ako planirate da posjetite New York tokom božićnih i novogodišnjih praznika nikako ne smijete da propustite paljenje svjetala na božićnom drvetu ispred Rockefeller centra. Ove godine, 2013., tradicionalno paljenje svjetala će se održati 4.12. u srijedu.


Božićno drvo već se nalazi ispred centra. Ono je 8.11. dovezeno i postavljeno na mjesto gdje stoji već 81. put. Od 4. decembra svjetla će se paliti svaki dan u pola šest naveče a gasiti nešto prije ponoći, izuzev Badnjeg dana kada će biti upaljena 24 sata bez prestanka.

Ako se pitate kako stići doRockefeller centra ovo je kratko objašnjenje. Rockefeller centar se nalazi u  Manhattanu. Pruža se od West 48th Street do West 51st Street i između je 5th i 6th Avenues. Do njega se može doći šetnjom, autobusom i metroom. Ne preporučuje se dolazak automobilom zbog velikih gužvi, posebno u ovo doba godine.

Ako planirate da prisustvujete ovoj popularnoj ceremoniji znajte da se plato ispred božićnog drveta vrlo brzo popuni publikom. Mnogi dođu na plato već u podne. Uobičajeno je da show počinje u 7 sati naveče a da se paljenje svjetala uglavnom dešava oko 9. Imajte na umu da obujete udobnu i toplu obuću i dođite što ranije kako bi osigurali dobru poziciju. Obucite se toplo! Decembar u New Yorku je hladna. Topla jakna, rukavice, šal i vunena kapa kojom možete zaštiti uši od hladnog vjetra su obavezni. Pogledajte vremensku prognozu prije izlaska kako bi znali da li će vam trebati kišobran. Još jednom vam napominjemo da koristite javni prevoz.

Ove godine u show programu će učestvovati: Mary J. Blige, Toni Braxton, Mariah Carey, Kelly Clarkson, Kenny “Babyface” Edmonds, Goo Goo Dolls, Ariana Grande i Jewel, izvodeći tradicionalne božićne pjesme i aktuelne hitove. Pogledajte kako je to izgledalo prošle godine. Ako ne budete prisustvovali ovom zabavnom događaju prenos uživo možete gledati na NBC televiziji.

Tagged under