Uređenje vrta u toskanskom stilu

Vrtovi Toskane su poznati već stoljećima po svom impresivnom dizajnu. Od vrtova moćne porodice Mediči do vrtova malih kuća rasutih po toskanskim brežuljcima, svi pričaju priču o nekim davnim vremenima. Ovi vrtovi nas inspirišu vjekovima, od renesanse pa do sasvim zasebnog stila kojeg smo nazvali toskanskim.

Ispod pergole se pruža prekrasan pogled na okolicu

Nekoliko je elemenata koji su zajednički za sve vrtove u toskanskom stlu: kameni zidovi i staze, mediteranske biljke, uređenje živice, saksije od pečene gline (terra cotta), biljke zasađene u saksijama, šljunakfontane itd. Toskana je prije, a i sada je donekle, poljoprivredni kraj pa su skoro sva dvorišta imala pogled na vinograde i maslinjake. Ako klima dozvoljava u toskanski stil je dobro inkorporirati neke citruse i ljekovite biljke u saksijama. Nekoliko je dijelova svakog dvorišta u toskanskom stilu.

Klupe su raskošnog dizajna u renesansnom ili nekom sličnom stilu

Pergola ili sjenica je vrlo često postavljena između mediteranskih biljaka srednjeg ili visokog rasta. Mjesto za uživanje. Najbolje ju je postaviti u dio vrta iz kojeg je najbolji pogled na okolinu.

Klupe i vrtne stolice su raskošnog dizajna od kamena, kovanog željeza, rezbarenog drveta… Neko bi rekao nemarno razbacane po vrtu ali ipak sa pažnjom raspoređene u onim dijelovima vrta gdje posjetilac može sjesti i odmarati ili pak čitati neku knjigu.

Labirinti su zahtjevan ali luksuzna element vrtova u toskanskom stilu rezervisan samo za one sa velikim dvorištima. Labirniti su kao stvoreni za igru djece ali i meditaciju i šetnju vlasnika. Besprijekorno su održavani.

Povrtnjak je sastavni dio toskanskih vrtova. Kao što smo rekli, toskanski vrtovi se naslanjaju na tradiciju poljodjeljstva. U skoro svakom toskanskom vrtu postoji dio dizajniran za uzgoj povrća ali i ljekovitog i začinskog bilja. Ovo je posebno bitno za sve one koji vole italijansku kuhinju.

Toskanski stil karakterišu vrtovi formalnog izgleda smješteni u blizini kuće i vrtovi neformalnog izgleda kako se udaljavamo od kuće. Biljkama je ipak dozvoljeno da što češće rastu bez uplitanja čovjeka kako bi stvorile prirodan izgled. Ovakve vrtove je lako održavati jer nisu opterećeni sa velikim travnatim površinama koje zahtjevaju često košenje i zalijevanje, naprotiv, sve biljke su relativno otporne na nedostatak vode.

Vrt u toskanskom stilu ne zahtjeva mnogo vode

Najčešće biljke koje se biraju za vrtove u ovom toplom stilu su: lavanda, ruzmarin i italijanski čempres. One se kombinuju sa urnama i saksijama od terra cotte, kamenom i cvijećem jarkih boja (kao npr. geranijum, pelargonije i surfinije) koje je kontrast toplim ali neutralnim tonovima.

Ako se odlučite za toskanski stil pazite na materijale, boje i izbor biljaka koje moraju oslikati Toskanu u svojoj njenoj ljepoti, ali o tome ćemo se pozabaviti u sljedećem tekstu o vrtovima u toskanskom stilu.

Tagged under

Leave a Reply