Uređenje strmog dvorišta

Dvorište koje je strmo, mnogo je teže uredite i osmisliti od dvorišta koje je na ravnom zemljištu. Međutim, dobro dizjanirano strmo dvorište može biti mnogo zanimljivije, atraktivnije i ljepše. Najveći izazov kod dizajniranja dvorišta na strmom terenu je izbor prave teme za vrt i izbor odgovarajućih biljaka.

Preoblikovanje zemljišta je najskuplja investicija.

Preoblikovanje zemljišta je najskuplja investicija.

Možda najskuplja investicija kod dvorišta na strmini je uređenje zemljišta. Ukoliko je teren isuviše strm moraćete unajmiti kompaniju koja će preoblikovati dvorište. Isuviše kosa dvorišta moraćete podijeliti na terase. Svaka terase može da bude jedna cjelina ili pak da sve zajedno predstavljaju jednu veliku cjelinu. Ipak, ne treba pretjerivati u broju terasa, tri terase su dovoljan broj i za izuzetno strm teren. Svaka terasa mora da bude dovoljno široka, jedna neka vam bude predviđena za vrtnu garnituru, odmor i druženje, druga za sadnju cvijeća, na trećoj možete da stvorite intimno mjesto na kojoj ćete uživati u popodnevnom suncu, miru i tišini okruženi, grmljem, cvijećem, ukrasnim drvećem… Ovakvi vrtovi na kosinama podsjećaju na zelene korpe prikačene jedna za drugu. Ukoliko vrt nije isuviše strm, pojedine buduće cjeline vrta povežite stazama ili stepenicama.

Na šta trebate obratiti pažnju, sem uređenja zemljišta, da bi vaš strmi vrt bio kao iz bajke?

U vrtu može da bude jedna ili više fokalnih tačaka, kao ova saksija rustičnog izgleda.

U vrtu može da bude jedna ili više fokalnih tačaka, kao ova saksija rustičnog izgleda.

Kreirajte atraktivan izgled. Prirodno, kad se neko nađe pred strminom pogled mu po prirodi stvari ide do vrha. Zbog ovoga je važno napraviti fokalnu tačku koja će privući pogled posmatrača. Ovo može da bude svašta, od velikih vrčeva preko kojih se “prelivaju” cvjetovi petunija, ukrasno drvo sa savjenim granama, vrtna garnitura, usamljena klupa – mogućnosti je zaista mnogo. Vrlo je vaažno kod strmih dvorišta pravilno rasporediti biljke. Bile one cvjetnice, ukrasno šiblje i grmlje, važno je da su pravilno raspoređenje, opet se vraćamo na kreiranje fokalnih tačaka našeg vrta. Zamislite to na sljedeći način, svaka fokalna tačka predstavlja jednu sobu našeg vrta.

Nije uvijek jednostavno na strmom zemljištu posaditi biljke, ukoliko to nije moguće budite slobodni da koristite saksije. Vrlo je važno da biljke birate prema tome na koju je stranu svijeta  vaše dvorište okrenuto i koliko će biljke imati direktne sunačane svjetlosti. Ako imate stijenu u vrtu, saksije pričvrstite niz stijenu i formirajte vertikalni vrt, možete ih postaviti i na rub stepenika ili terasa, budite maštoviti. Kako bi vrt izgledao uredno, koristite saksije jedne boje i napravljene od istog materijala bila to glina ili plastika.

Kreirajte za svaku zonu vašeg vrta svrhu. Ovo će vam pomoći kod dizajniranja vrta. Ako imate dio vrta koji ste predvidjeli kao dječije igralište normalno je da tu nećete staviti lako lomljive saksije ili biljke koje želite da sačuvate od lomljenja i gaženja.

Stepenice neka budu od prirodnog materijala, kako bi se uklopile u prirodno okruženje.

Stepenice neka budu od prirodnog materijala, kako bi se uklopile u prirodno okruženje.

Prilikom osmišljavanja izgleda vašeg strmog vrta obratite posebnu pažnju na design stepenica. Stepenice neka budu atraktivne i funkcionalne. Možete kombinovati materijale i boje ali uvijek imajte na umu da je manje više, ne koristite više od dvije vrste materijala. Ni kod strmih vrtova nemojte zaboraviti na granice vrtnih staza. Pazite na kontraste, bijele kamene stepenice lijepo će se slagati sa nekim cvjetnicama koje cvjetaju ljubičastim ili plavim cvjetovim.

Tagged under

Leave a Reply