Uređenje sobe za tinejdžere – prvi deo

Kako vaše dijete raste i prelazi u period adolescencije, ono će iskusiti mnoge promjene, ne samo na tijelu već i u životu. Promjene će vrlo vjerovatno obuhvatiti muziku koju sluša, TV program koji gleda, stil oblačenja i na kraju način na koji želi da utiče na uređenje svoje sobe.

soba_za_tinejdzere_16Njegova soba je mjesto na kome traži mir, utočište. Vjerovatno ćete u jednom trenutku pomisliti da vaše dijete ima čudan ukus, ponekada ćete se i nasmijati a najviše ćete biti razočarani smislom za organizaciju. Međutim, morate da shvatite iako ste vi vlasnik kuće, vaše dijete mora da ima svoj lični prostor.

Ako vaš tinejdžer zatraži vašu pomoć sjednite zajedno i definišite neke osnovne stvari: boje, materijale, stil, namještaj i specijalne zahtjeve. Kroz razgovor saznajte koja tema vašeg tinejdžera najviše privlači. Neka vam to bude vodič kroz dekorisanje sobe. Potencijalne teme mogu biti: moderne, životinje, automobili, priroda, Hollywood, muzika, sport, grafit, veliki gradovi… Na osnovu toga ćete odrediti boje, dekoracije, osvjetljenje i namještaj.

Kako bi izbjegli nesuglasice, dogovorite se da svaki poster, slika, grafit prije kupovine ili postavljanja mora da dobije saglasnost vas oboje. Crtež iz vrtića je možda vama simpatičan ali toga se vaše dijete možda stidi. Isto tako, vama se možda neće svidjeti posteri sa satanističkim porukama bez obzira koliko je to trenutno “in”. Najbolje je da se držite slika, postera i fotografija velikih gradova i pejzaža koje će vaše dijete podsjećati na neke lijepe trenutke, npr. ekskurziju. Posteri sa temama iz filmova i muzike se vrlo brzo mijenjaju, stoga će vas to skuplje koštati.

soba_za_tinejdzere_15Namještaj je vrlo bitan u sobi za tinejdžere. Ako razmišljate tipa, da je dječija soba već opremljena i da nemate tu šta više da mijenjate, varate se. Jeste li primjetili koliko vaše dijete brzo raste? Vrlo je vjerovatno da je preraslo postojeći namještaj koji ste kupili kada je krenulo u vrtić. Taj namještaj nije više prikladan ni veličinom ni ukusom. Igrajte na kartu minimalizma. Utvrdite prioritete. Rasprodaje su odličan način uštede i kupovine kvalitetnog namještaja po povoljnoj cijeni. Krevet je jedan od najvažnijih komada namještaja. Pazite na veličinu i udobnost. Najbolje rješenje je kupovina kreveta sa madracem koje za naslon ima velike jastuke koji se mogu lako ukloniti. Pored kreveta bitan je i plakar. Ako investirate veću sumu u plakar, kupite plakar koji ima ugrađen radni stol i mjesto za multimedijalne sadržaje. Na ovaj način uštedjet ćete na prostoru ali i novcu.

Tagged under

Leave a Reply