Uređenje interijera u Art deco stilu

Art deco je stil koji je svoje zlatno doba imao u periodu između dva svjetksa rata, od 1920. do 1940. godine. Kada bi trebali da opišemo Art deco sa par riječi rekli bi da jeglamurozan, blještav, strog i minimalističkiji u odnosu na viktorijanski stil koji mu je prehodio. Ali jedna druga stvar je ovaj stil učinila popularnim do današnjih dana, a to je njegova dostupnost širokim narodnim masama. Art deco u interijerima je široka tema ali mi ćemo pokušati da vam je što jednostavnije približimo.

Nekoliko elemenata je sveprisutno u ovom stilu a to su: slonova kost i boja slonove kosti,životinjski print i kože, ali i staro-egipatski suveniri i dekoracije. Naravno, kod bogatih u 30-im godinama prošlog vijeka sve je ovo bilo prirodno ali danas se mogu naći odgovarajuće replike koje su nekad kvalitetnije od prirodnih originala.

PALETA BOJA ART DECO STILA

Akcentna sofa

Klasična paleta boja ovog stila je glamurozna, zagasita i elegantna. Dominiraju: krem, boja lana (ecru), svijetlo zelena (eau de Nil), golub siva,… Ideja je stvoriti chic ali neutralan interijer koji je protkan akcentnim bojama. Akcentne boje su najčešće: boje dragog kamenja (ljubičaste i crvene), srebrena, crna, boja hroma.

Ako se pak odlučite za tapete izaberite one sa printom male i srednje veličine. Dezen može uključivati: dijamantne oblike, školjke, kružne kitanjste oblike,… ne treba eksperimentisati već treba izabrati tapetu klaisčnog izgleda odgovarajuće boje.

NAMJEŠTAJ U ART DECO STILU

Namještaj je često oblijepljen ogledalima

Izaberite akcentne komade zaobljenih linija ali ipak pravilnih. Namještaj u Art deco stilu ne dopušta avantgardne komade. Tapecirani namještajmora biti presvučen kvalitetnim štofom ili kožom. Namještaj od pločastih materijala treba zaobići i fokusirati se na namještaj od masivnog drveta. Takođe, vrlo često se koristi hromirani namještaj ali i onaj prekriven ogledalima (noćni ormarići ilikomode). Sav namještaj je elegantan, skulpturističan i neosporno seksi.

OSVJETLJENJE U ART DECO STILU

Akcenat je na lampama

Art deco je poznat po forsiranju osvjetljenja i dekoracija koje imaju oblik skulptura. Danas postoji širok spektar rasvjetnih tijela koja mogu poslužiti u ove svrhe. Nezaobilazan je ponovo hrom. Naime, hrom je baš tada ušao u široku upotrebu pa je bio izuzetno popularan, stoga nije čudno da je toliko zastupljen.

DEKORACIJE U ART DECO STILU

Akcentni jastuci

Najveći broj dekoracija u ovom glamuroznom stilu su od stakla, hroma i srebra. Izuzetno je popularno obojeno staklo (kao Murano). Ogledala su sa izuzetno zanimljivim ramovima, vrlo često okrugla. Jastuci su najčešće sa cik-cak dezenom ali je ovaj dezen prisutan i na zavjesama i zastorima. Cijeli izgled upotpunite sa posterom Bugatija iz tridesetih godina.

I na kraju, ako ste u potrazi za stilom za vaš dom koji će biti upečatljiv ali u istu ruku klasičan i elegantan izaberite Art deco.

Tagged under

Leave a Reply