Uređenje dječije sobe sa temom SVEMIR

Umjesto bezličnog enterijera dječije sobe gdje ništa ne podstiče dječiju maštu i kreativnost izaberite neku temu, kao što je svemir, i uredite sobu svog djeteta u skladu sa njom. Svemirska tema je i praktična i atraktivna jer je nećete morati mijenjati ni kada vaše dijete naraste. Nemojte zaboraviti da uključite svoje dijete, ako je dovoljno veliko, u uređenje sobe, osluškujte njegove/njene želje, obratite pažnju na omiljene boje i likove iz crtanih filmova, serija i filmova koje možete ubaciti u dizajn dječije sobe.

ZIDOVI TAMNI KAO SVEMIR

Prvi korak u implementaciji svemirske teme je da stvorite atmosferu koja će podsjećati na svemir. Promjena boje zidova je prvi korak. Crna može da reprodukuje noćno nebo ali crna nije praktična za dječije sobe. Umjesto nje zidove obojite u tamno plavu boju a možete uz pomoć tapete da replikujete sumrak na kome se vide noćne zvijezde. Sumrak se može postići i bojama ali moraćete za taj posao uposliti profesionalnog sobo-slikara.

SVIJETLEĆI ELEMENTI

Fluorescentne naljepnice

Vrhunac noćnog neba su zvijezde, planete i Mjesec. Nekoliko je načina da stvorite bajku noćnog neba. Jedan od načina je uz pomoć fluoroscentne boje i predložaka. Drugi način je uz pomoć samoljepljivih naljepnica koje se mogu kupiti u bilo kojoj bolje opremljenoj radnji za dekor. I treći način je uz pomoć modela zvjezdanih elemenata, kao što je Luna. Na zidove i plafon možete zalijepiti i druge motive kao što su svemirski brodovi, svemirske stanice, vanzemaljci itd.

KREVET I POSTELJINA

Uzglavlje u vidu vrha rakete

Obratite pažnju na krevet, posebno ako u sobi boravi malo dijete. Mnogo lakše će otići na spavanje ako je krevet uređen u sklad sa svemirskom temom. Danas postoje kreveti koji podsjećaju na svemirski brod, mada to možete i sami napraviti tako što ćete na uzglavlje staviti model vrha rakete a krevet obojiti u bijelu boju sa plavim vodoravnim linijama. Ako ste za jednostavnija rješenja možete pronaći posteljinu kao što su posteljine iz kolekcije kompanije Snurk koje su idelane za kosmičku temu dječije sobe.

FUTURISTIČNI NAMJEŠTAJ

Namještaj modernih linija

Pristalice smo pravila da dječiju sobu ne treba opterećavati sa nepotrebnim i glomaznim namještajem. Ako kupujete novi namještaj, a želite da se uklopi u postojeću temu, pronađite onaj modernih linija. Zadržite se na crnoj ili bijeloj boji. Namještaj treba da bude glatke i sjajne površine. Postojeći namještaj možete prelakirati kako biste dobili visoki sjaj. Da bi sve izgledalo zanimljivije instalirajte LED rasvjetu na krovu ormara, u police, itd. Ako ni lakiranje starog namještaja ne dolazi u obzir jednostavno namještaj oblijepite samoljepljivim folijama na koje potom možete nalijepiti zvjezdice i sl. motive.

IGRAČKE

Umjesto dekoracija koje biste upotrijebili u drugim prostorijama stana, u dječjoj sobi upotrijebite igračke i to samo nekoliko. Igračke sa svemirskom tematikom izložite na police. Sve ostale igračke stavite u kutiju za igračke koju dekorišite u skladi sa temom. Na crnu pozadinu nalijepite slike astronauta ili vanzemaljaca.

Na sličan način možete urediti dječiju sobu ako je tema Ben 10. Ben 10 je često u svemiru i bori se sa vanzemaljcima pa neće mnogo trebati da temu svemira prilagodite temi u kojoj će glavni lik biti crtani junak Ben 10.

Tagged under

Leave a Reply