Uljepšajte prostor podnim i stolnim lampama

Kada vam treba brzo a jeftino osvježenje prostora pored jastuka, zavjesa, tepiha upotrijebite i lampe, kako stolne tako i podne. Lampe imaju veliki utjecaj na cjelokupni izgled doma. 

lampe_1Bez adekvatnog osvjetljenja i onaj prostor u koji je uloženo mnogo, nije kompletan. Svaki prostor treba da ima centralno osvjetljenje, najčešće stropno, i akcentno ovjetljenje u vidu lampi koje će prostoru dati intimnu atmosferu. Podne lampe ali i stolne imaju dvojaku ulogu, funkcionalnu i dekorativnu. Prilikom izbora lampe obratite pažnju na veličinu, oblik i stil lampe kako bi lampa zadovoljila obe ove uloge.

Razmišljajte na način da su lampe “dragulji” doma. Stil lampe mora odgovarati stilu koji je inkorporiran u stanu. Da li je to moderan, klasičan, eklektičan, industrijski…? Moderan stil upotpunite visokim podnim lampama sa abažurima u obliku cilindara. Prostorije uređene u tradicionalnom ili klasičnom stilu uredite lampama sa keramičkim postoljem, ove lampe su u isto vrijeme umjetničko djelo.

lampa_5Postavite lampe u paru. Ako koristite niže lampe pokušajte pronaći lampe čija je baza slična abažuru. Također, veličina stolne lampe mora biti proporcionalna stolu na koji ćete je postaviti. Sigurni smo da vam se ne bi svidjelo da postavite vrlo veliku lampu na mali klub stol. I sama lampa mora biti proporcionalna, abažur treba da bude ¹⁄² do ¾ veličine baze lampe. Pored proporcije morate odlučiti koliko vam svjetlosti treba. Ako ćete čitati uz lampu, svjetlost mora da bude jača nego ako će vam služiti za stvaranje određene intimne atmosfere.

Na kraju vam ostaje da nađete adekvatno mjesto za lampu. Tamni ugao prostorije osvjetljen lampom preporodiće prostoriju. A lampa za čitanje postavljena na mjesto koje vam služi za odmor, uvijek će vam biti na dohvat ruke.

Tagged under

Leave a Reply