Trpezarijski sto – vodič za kupovinu

Izbor stola za objedovanje je mnogo lakši posao nego što ste mislili. Osnovni savjetima oko pozicioniranja stola, plan prostorije i slike namještaja koji planirate kupiti ili imate, učiniće izbor stola za blagovaonicu izuzetno jednostavnim, bar na papiru. Tako da kada budete krenuli u kupovinu trpezarijskog stola imaćete jasnu sliku kako će on izgledati u vašoj trpezariji. 

Trpezarijski sto za male prostore

Trpezarijski sto za male prostore

Trpezarijski sto je izuzetno važan. Za njim ćete ručavati, djeca će vam raditi zadaću a kada vam dođu prijatelji, za njim možete igrati neke društvene igre. Dizajniranje idelane prostorije započnite tako što ćete premjeriti prostor, vrata i prozore. Potom dimenzije prostorije prebacite na papir. Zatim isjecite namještaj od papira koji odgovara vašem namještaju. Rasporedite ga ali vodite računa o najfrekvantnijim područjima. Morate napraviti takav raspored da ne ometa kretanje. Prvo postavite velike komade namještaja a potom one manje. Pokušajte da grupišete namještaj u funkcionalne grupe. Ovo sve možete da uradite i sa nekim online alatom za dizajniranje prostora. 

Jedna vam stvar uvijek treba biti pri ruci a to je metar. Prije odlaska u kupovinu budite sigurni da ste sve premjerili. Imajte na umu da iza svake stolice treba da bude bar 60cm slobodnog prostora. Ako ste ograničeni prostorom, ili drugim riječima imate malen stan, koristiti što je više moguće multifunkcionalan namještaj. Ugradne police, ladice, stol na rasklapanje i sl.

Inovativan stol na razvlačenje

Inovativan stol na razvlačenje

Kada nađete stol koji vam se sviđa provjerite njegovu čvrstinu. Trpezarijski sto koji se klima odmah odbacite kao opciju bez obzira koliko vam se sviđao njegov izgled. Ako se stol za blagovaonicu razvlači testirajte njegove mogućnosti. Ne kupujte sto sa metalnim dijelovima, metal rđa i ima kraći rok trajanja od drvenih dijelova. Takođe provjerite kako su noge stola pričvršćene. Ako kupujete samo sto a ne i stolice, polazimo od pretpostavke da ih već imate, razmak između sjedišta stolice i ploče stola mora biti oko 30cm.

Gledajte da je gornja ploča stola napravljena od materijala koji se lako održavaju. Pokušajte pronaći sto koji vam se izgledom dopada sa kvalitetnom, lako održavajućom pločom. Drvo je svakako prvi izbor. Drvene površine visokog sjaja su međutim osjetljive na oštećenja i toplotu. Staklo, mermer ili kamen su dugotrajniji materijali ali nisu topli i stvaraju probleme prilikom pomjeranja jer su teški izuzev stakla. Možete kupiti i sto sa pločom od iverice ili furnira ali ovakvi stolovi nisu dugotrajni.

Nakon što ste izabrali stil stola, vrstu materijala od koga je napravljen, provjerili njegovu čvrstoću odlučite se i za njegov oblik. Okrugli stolovi su praktični za vioko frekventna područja. Ako vam je pak potrebno nešto maleno i kompaktno, četvrtasti sto će poslužiti, lako se može staviti u ćošak. Veliki porodični trpezarijski stolovi  zahtjevaju velike blagovaonice. Stolovi pravougaonog oblika najbolje će odgovarati ovakvim prostorima.

Na kraju, imajte na umu da iako je trpezarijski sto centralni objekat trpezarije, vrlo važni elementi u uređenju su i: stolice, vitrine, komode, kao i luster iznad stola.

Tagged under

Leave a Reply