Trendovi za vrt 2013.

Koji su trendovi za vrt u 2013. godini? Pored vertikalnog uzgoja cvijeća koji je i dalje trend, otkrivamo vam najzanimljivije trendove za ovu godinu. Kao i moda, tehnika i uređenje vrta ima svoje trendove, samo ovi trendovi se planiraju godinama unaprijed. 

Zasadite pored mirisnih cvjetnica i druge mirisne biljke, bosiljak, ruzmarin, majčinu dušicu.

Zasadite pored mirisnih cvjetnica i druge mirisne biljke, bosiljak, ruzmarin, majčinu dušicu.

Apsolutni hit ove sezone je cvijeće koje miriše. Nažalost svaki cvijet ne miriše. Mirisni vrt je od “lijepo za vidjeti” prerastao u “moramo da imamo”.  Mirisne biljke, kako one cvjetajuće tako i one mirisnih listova, postale su apsolutni hit u uređenju vrta. Predlažemo vam da zasadite pored dobro poznatih ruža i jorgovan, iris, zumbule, orijentalne ljiljane, karanfile, lavandu… ali i bosiljak, ruzmarin, majčinu dušicu. Ove godine zasadite biljke koje ne zahtjevaju mnogo vode, na tržištu su se pojavil super petunije koje zahtijevaju  upola manje vode, probajte da ih posadite.

U vrtu zasadite i neke biljke koje su jestive npr. mrkvu. Odvojite jedan dio svoga vrta za sadnju povrća, salate, spanaća, paradajz, papriku ali i voće kao što su maline, jagode, ribizle, aroniju…

Zasadite i povrće ili čak jagodičasto voće kao što su maline.

Zasadite i povrće ili čak jagodičasto voće kao što su maline.

Budite nostalgični, posadite neke biljke koje su sadile vaše bake. Obavezno u vrtu posadite jasmin i jorgovan. To su višegodišnje biljke koje će vas svake godine obradovati sa pregršt mirišljavih cvjetova. Viseće korpe prepune cvijeća su apsolutni hit ove godine kao i prethodne. Što veće to bolje. Ove godine svijetle, žive boje da pored svih problema budete pozitivni. Trend 2013. godine u uređenju vrta je manje trave više cvijeća.

 

Tagged under

Leave a Reply