Trendovi u uređenju kuhinje u 2014.

Lagano, vazdušasto i moderno je trend koji će 2014. godine biti primaran za dizajnere kuhinja. Cilj je stvoriti kuhinju koja će biti prostrana sa što manje objekata koji će izgledati teški i masivni. Doduše, ovaj trend je bio aktuelan i 2013. godine ali trendovi kod dizajniranja  enterijera se ne mijenjaju tako često a i kad se mijenjaju to je postupno.

Ravna površina je trend u uređenju kuhinja

Ravna površina je trend u uređenju kuhinja

Osnova kod dizajniranja kuhinjskog namještaja je ne samo sakriti kuhinjske uređaje već sve ono što može narušiti izgled minimalizma. To se postiže modernim glatkim površinama. Štoviše, dizajneri čitav zid pretvaraju u jednu veliku glatku površinu čiji se dijelovi otvaraju laganim pritiskom. Nerijetko se kombinuju dvije boje ili dvije različite teksture. Kompaktno i glatko je pravilo koje važi kako za vertiklane tako i za ravne površine.

Kompaktna kuhinja sa elementima koji lebde

Kompaktna kuhinja sa elementima koji lebde

Posebno se ističe jedan trend ove godine a to je “levitacija”. Kuhinjski zidni elementi moraju izgledati kao da lebde. To se postiže jasnim konturama kuhinjskih elemenata ali i upotrebom akcentnih rasvjetnih tijela pri tome mislimo prvenstveno na odgovarajuću LED rasvjetu. “Levitacija” se postiže i kontrastnim bojama, tako da ne rijetko dijelovi kuhinje koji trebaju da lebde su kontrastne boje od ostatka enterijera.

Kuhinja se stapa sa dnevnim boravkom vizuelno i funkcionalno

Kuhinja se stapa sa dnevnim boravkom vizuelno i funkcionalno

Treći trend je stapanje kuhinje i dnevnog boravka. Granica između ova dva funkcionalna dijela stana postaje sve bljeđa. Kuhinjski elementi nisu rezervisani više samo za pripremu jela i čuvanje posuđa i namernica već dobijaju neku novu dimenziju. Kuhinjski namještaj gubi svoj klasični izgled i postaje sve bliži izgledu namještaja koji smo do sada viđali u dnevnom boravku a pri tome mislimo na komode, vitrine i plakare. Kuhinjski barovi, stolovi i ostrva postaju mjesta za druženje i razgovor sa gostima.

Ako ste u nedoumici kako urediti svoju kuhinju možda smo vam pomogli sa najnovijim trendovima u uređenju kuhinje za 2014. godinu.

Tagged under

Leave a Reply