Thriller biljke, zvijezde svake saksije

Kombinovanje cvijeća u saksijama je zabavno i kreativno ali zahtjeva poštovanje nekoliko jednostavnih pravila. Sve biljke koje se sade u saksije potrebno je svrstati u jednu od tri grupe: thriller, filler ili spiller. Thriller biljke su one koje se izdvajaju, najčešće izgledom i visinom. One zauzimaju centralno mjesto i plijene pažnju svojim izgledom. Kao thriller može da posluži jedna biljka ili više biljaka ali iste vrste. Pokazaćemo vam koje biljke možete upotrijebiti kao thriller prilikom slaganja biljaka u saksijama.

Saznajte kakve su to thriller, filler i spiller biljke.

Heliopsis Tuscan Sun

Heliopsis Tuscan Sun – dobro podnosi zimu a cvjeta cijelo ljeto žutim cvjetovima. Biljka može da naraste u visinu do 90cm a u širinu do 60cm.

Canna indica Phasion

Canna indica Phasion – ova kana može da naraste u visinu do 180cm. Oduševiće vas sa svojim tropskim izgledom i velikim listovima bogatih boja. Izaberite veliku saksiju a zemlju u njoj držite konstanto vlažnom.

Agapanthus praecox orientalis ATIBlu

Agapanthus praecox orientalis ATIBlu – ova prelijepa biljka je poznata i kao ljiljan sa Nila. Zanimljivo je da cvjeta i do 10 sedmica. Cvjetovi zanju narasti i do 80cm u visinu a svojom plavom bojom biće prelijep ukras vašem vrtu.

Solenostemon Henna

Solenostemon Henna – ovaj koleus će svojom ljepotom zaustaviti saobraćaj. Listovi su u tri boje, dok su sa naličja boje crvenog vina lice im je zeleno sa sredinom boje bakra. Da biste pospješili grananje redovno izdanke pincirajte. Ovaj koleus može narasti u visinu do 75cm a u širinu do 50cm.

Hydrangea macrophylla

Hydrangea macrophylla – možda vas iznenađuje ali i hidrangea se može upotrijebiti kao thriller. Zapamtite samo da vam treba dovoljno velika saksija.

Ovih pet biljaka samo neka vam budu vodič prilikom izbora biljaka za thriller.

Tagged under

Leave a Reply