Terase u dvorištu

Imate strmo dvorište koje vas frustrira jer mislite da ništa ne možete da uradite. To i nije baš tako, dvorišta pod kosinom su mnogo zanimljivija od ravnih. Donosimo nekoliko ideja kako urediti dvorište terasama.

dvorisne_terase_1Jedno od rješenja je kreiranje minijaturnih terasa koje će se spuštati do kuće ili nekog drugog centralnog objekta, npr. pergole. Ove terase možete napraviti sa betonskim ivičnjacima ili debljim daskama ili gredama postavljenim horizontalno. Ove minijaturne terase spriječiće i eroziju tla jer će usporavati vodu za vrijeme jakih kiša.

dvorisne_terase_2Vodopad je jedan od krajnjih načina da iskoristite prednosti strmog terena. Jednostavno vodu pustite da pada preko stijene ili betonske površine. Voda će stvoriti dramatičnu i uzbudljivu sliku. Biće vam potrebna električna energija u blizini koja će pokretati vodenu pumpu. terase dekorišite vodenim biljkama. 

dvorisne_terase_3Potporni zidovi su vrlo česti elementi prilikom uređenja strmih dvorišta. Postavljeni na pravo mjesto oni kreiraju intimno i zaštićeno područje. Zid može biti od različitih materijala, ali što prirodnije to bolje. Na gornj terasu posadite biljke koje će prikriti oštre linije i omekšati sliku a donju terasu popločajte i napravite mjesto za vrtnu garnituru.

dvorisne_terase_4Ako je strmina isuviše velika a jedan zid ne može da riješi posao, to će uraditi više manjih zidova. Na svakoj terasi napravite mini vrt a na najvećoj mjesto za vrtnu garnituru. Preko ovih zidova možete napraviti vještački potok koji će imati više manjih vodopada.

dvorisne_terase_5Iskoristite strminu za sadnju biljaka. Korijen biljaka je izuzetno koristan za sprečavanje erozije. 

dvorisne_terase_6Izbjegavajte elemente pod pravim uglom. Napravite stepenice ili zidiće koji se spuštaju u vidu krive. Omekšajte ivice biljkama. Na dobijene terase zasadite biljke koje cvjetaju u različitim bojama da bi dobili crvenu, plavu, žutu terasu.

dvorisne_terase_7Iskoristite stepenasto zemljište tako što ćete postaviti saksije različitih veličina sa cvijećem. Cvijeće u nivou očiju imaće značajno drugačiji izgled. 

dvorisne_terase_8Blaže padine su idealne za stvaranje potoka sa brzacima. Voda će veselo žuboriti preko kaskada koje ste napravili a strmina za koju ste mislili da je nerješiv problem, dobiće sasvim novi oblik. 

Tagged under

Leave a Reply