Tepih – vodič za kupovinu, prvi dio

Tepih je prilično nevjerovatna dekoracija, on stvara maksimalni utisak u minimalnom prostoru dajući vizuelni identitet prostoriji u kojoj se nalazi.  On enterijeru daje udobnost, prigušuje zvukove i dobra je toplotna izolacija. Možda je najvažnije to da tepih u enterijeru stvara ambijent, ugođaj. Opcije su bezbrojne, od onih vrijednih nekoliko hiljada evra do onih jeftinih od samo nekoliko desetina evra. Međutim, bitno je naučiti kako izabrati onaj koji će odgovarati vašem životnom stilu, stilu prostorije u koju ga kanite postaviti i vašim finansijskim mogućnostima.

Tepih je mudra investicija koja će vas nagraditi godinama služenja i zadovoljstva. Nemojte se ustručavati potrošiti malo više novca za onakav kakav želite jer će vam se to u budućnosti sigurno vratiti. Bitno je istaći, da se tepih može staviti na bilo koju podlogu: drvo, kamen, pločice, beton

Da biste odabrali pravi tepih prvo morate razmotriti nekoliko stvari.

Gdje namjeravate staviti tepih?

Da li će služiti kao staza u hodniku, ispod trpezarijskog stola, u dječjoj sobi, u dnevnom boravku,… Mjesto gdje ćete ga staviti direktno utiče na to kakvog kvaliteta treba da bude. Vrlo frekventna mjesta zahtjevaju kvalitetniji tepih. Isto tako, postavljanje skupog tepiha u hodnik, ispred vanjskih vrata, nije pametna ideja jer će se mnogo prljati, moraćete ga češće prati i samim tim on će se više oštećivati.

Kakva će biti namjena tepiha?

Ovo je još jedan bitan faktor kod izbora. Ako će biti u kuhinji vrlo je vjerovatno da će s vremena na vrijeme na njega nešto pasti, npr. masno. U tom slučaju najbolje je kupiti sintetički tepih koji je otporna na mrlje (akril). Oni u kupaonici će biti pod uticajem vlage i biće idelana sredina za plijesan pa je potrebno potražiti neki koji je rezistentan na buđ.

Kakav želite postići izgled i ugođaj?

Ćilim, tradicionalni tepih

Razmislite kakav izgled želite postići, formalan, neformalan, eklektičan,djetinjast,… Kakva je potrebna tekstura? Da li želite tepih kratkih ili dugih vlakana, glatak ili neravan? Želite li debelih ili tankih vlakana? Imajte na umu da sintetički tepisi ne mogu da oponašaju izgled tepiha od prirodnih vlakana, oni će izgledati slično ali neće biti isti. Međutim, razlike postoje i među tepisima od prirodnih vlakana, tepih od morske trave će izgledati drugačije od tepiha napravljenog od svile, tid.

tepih1

Kakav kvalitet tepiha želite?

Kada ste se odlučili za namjenu tepiha, mjesto gdje ćete ga staviti i šta sa njim želite postići, vrijeme da se odlučite zakvalitet tepiha. Ako volite često mijenjati izgled vašeg doma opredijelite se za manje kvalitetan koji će zadovoljiti vaše potrebe za izgledom, pamuk, juta ili sintetika. Međutim, ako želite da vaš tepih vremenom postane još vrjedniji kupite tepih od vune ili svile.

Koliki je vaš budžet za kupovinu tepiha?

Tepisi od prirodnih materijala po pravilu koštaju više od tepiha od sintetičkih materijala. Ako vam je potreban atraktivan tepih i nemate velikih zahtjeva u vidu kvaliteta sintetički će odraditi posao, ali ako živite sa stilom, volite kvalitetne stvari razmotrite kupovinu tepiha od prirodnih vlakana koji košta i po 100 puta više od sintetičkog tepiha.

U sljedećem nastavku našeg vodiča za kupovinu tepiha pozabavit ćemo se materijalima od kojih se tepisi prave.

Tagged under

Leave a Reply