Tajna Njujorških božićnih izloga

Šumska vila prekrivena mrazom izvela je malog dječaka iz svoga toplog kreveta i povela ga u čudnovatu šumu gdje obitavaju irvasi, vile… Ovo nije trejler još jednog Diznijevog božićnog filma. Ova priča je ispričana u izlozima jedne od najvećih njujorških robnih kuća, Macy’s.

Šest velikih izloga je transformisano u animiranu priču. Pol Olzevski radi čitavu godinu sa preko stotinu saradnika, animatora, frizera, kompozitora, muzičara da bi stvorio ovu magiju. Ovaj 47-godišnji dizajner kaže da je to kao režiranje nekoga mjuzikla za Brodvej. “Radite sa različitim umjetnicima, stvarajući djeliće priče koji će postati cjelina mjesec i po prije Božića”, kaže Pol.

Izlozi su tajno oružje trgovaca u borbi protiv online prodaje. Oni ljude dovode da vide ta mala umjetnička čuda i odvode ih od kompjutera. Troškovi stvaranja priča u izlozima su maleni u usporedbi sa troškovima reklamiranja na TV-u, radiju, magazinima…  međutim oni povećavaju posjećenost radnjama i samim tim i promet. Iako i u drugim gradovima širom SAD-a trgovci se posvećuju uređenju izloga ipak se na to najviše pažnje poklanja u Njujorku. 2011. poznata radnja Barney’s pozvala je Lady Gagu na svečano otkrivanje svoga izloga. Ove godine su djevojke iz benda Fifth Harmony svečano otkrile izlog Lord & Taylora.

Lord & Taylor

Lord & Taylor

Njujorški izlozi su stvarani mjesecima. Trgovci sa mnogo radnji spremaju, pored glavnog izloga u Njujorku, i manje verzije izloga za ostale radnje širom SAD-a. Cijena izloga se kreće od 300.000$ do 500.000$. Čak i malo ulaganje u izlog tokom božićnih praznika donosi značajni profit. Novi izlog Macy’s privlači svakog sata 7.500 posjetilaca!

Bergdorf Goodman svečano otkrivanje izloga

Bergdorf Goodman svečano otkrivanje izloga

Trgovci tvrde da uspješno kreiran izlog se isplati tokom cijele godine. Sve se svodi na to da se pobudi znatiželja kupaca. Da se oni i poslije Božića, u februaru, vrate da vide, nude li trgovci nešto novo. Mnogo trgovaca posljednjih godina instalira sve češće high-tech izloge. Na taj način pokušavaju privući i mlađe generacije. Ove godine Macy’s je postavio ogroman LED displej koji se služi za kreiranje osjećaja kretanja i dubine. To je iskustvo koje se ne može vidjeti online.

Tagged under

Leave a Reply