Sve vrste pločica

Unazad hiljade godina pločice se koriste u dekorisanju prostora. Dobro izabrane pločice nadmašuju tepihe, tapete ili vinil. Kvalitetne pločice povećavaju vrijednost vašega stana.

Ovdje ćemo vam ukratko reći koje pločice gdje koristiti i kako izbjeći katastrofu prilikom njihovog izbora.

Tradicionalne pločice

Ovo su najjeftinije vrste pločica, njihovim izborom ne možete pogriješiti.

Keramičke pločice

Keramičke pločice

Keramičke pločice

Glazirane keramičke pločice su čvrste i otporne na habanje. Danas postoji zasigurno bezbroj varijacija u vezi boje, veličine, oblika i dezena. Keramičke pločice su idealne za podove i zidove, kupaonice, kuhinje. Mogu se koristiti i vani ali onda pazite da kupite neglazirane.  Cijene keramičkih pločica su različite i kreću se od par evra do nekoliko desetina evra po m².

Porcelanske pločice

Porcelanske pločice

Porculanske pločice

Izdržljivije su i čvršće od keramičkih ali i skuplje. Dostupne su u većim dimenzijama za razliku od keramičkih pločica. Postoje dvije vrste završne obrade porculanskih pločica pa mogu biti mat i sjajne. Kao i keramičke pločice i porculanske se mogu koristiti kako unutra tako i vani, ne propuštaju vodu a najveći dio je otporan i na smrzavanje. Ako su vam pločice potrebne za visoko frekventne prostorije odlučite se za porculanske pločice.

Pločice od prirodnog kamena

Pločice od prirodnog kamena odlikuje veća cijena, veća cijena održavanja ali i mnogo luksuzniji izgled.

Granitna radna površina u kuhinji.

Granitna radna površina u kuhinji.

Granitne pločice

Granit je vrlo tvrd i čvrst kamen pa su samim tim i pločice od granite izrazito izdržljive. Postoji veliki broj varijacija u boji. Granitne pločice se mogu koristiti i unutra i vani, za podove, zidove, stepenice… Cijena granitnih pločica se kreće od nekoliko desetina pa do nekoliko stotina evra po m².

Pločice od krečnjaka

Pločice od krečnjaka

Pločice od krečnjaka

Ove pločice će svakoj prostoriji u koj su postavljene dati topao kremast izgled. Pločice od krečnjaka su dobar izbor za zidove. Pošto je krečnjak dosta mekši kamen od granita ne savjetujemo ga za korišćenje u visoko frekventnim prostorijama. Cijena ovih pločica je dosta niža od granitnih pločica.

Mermerne pločice se koriste u visoko frekventnim prostorijama

Mermerne pločice se koriste u visoko frekventnim prostorijama

Mermerne pločice ili mramorne pločice

Mermer ili mramor je kristalne strukture pa ove pločice bez obzira na boju imaju svjetlucav izgled. Ove pločice daju svakoj prostoriji u kojoj su postavljene visoko luksuzan izgled. Mermerne pločice su odličan izbor zidove, podove, stepeništa, dijelove namještaja… Cijena mramornih ili mermernih ploča je dosta visoka a zavisi od vrste kamena od kojeg su napravljene.

Pločice od škriljaca

Dugotrajne pločice napravljene od vulkanskog pepela. Dosta slabije palete boja od drugih pločica pa imamo pločice smeđih boja ili tamnijih tonova. Najčešće se koriste za podove i trijemove.

Pločice od travertina

Pločice od travertina

Pločice od travertina

Travertin je vrsta krečnjaka tamnijih neutralnih nijansi. Boje su u rasponu od bež, krem boje pa sve do smeđe. Pločice od travertina koristite za zidove.Kao i krečnjak i travertin spada a nešto mekše pločice pa ga je dobro postaviti u prostorije koje nisu frekventne. Cijena pločica od travertina je slična cijeni pločica od krečnjaka.

Mozaik pločice

Mozaik pločice

Mozaik pločice

Mozaik pločice mogu se praviti od keramike, prirodnog kamena i stakla. Mozaik pločice se najčešće isporučuju na papiru ili tkanini. Danas je dostupan veliki broj veličina i oblika mozaik pločica, kao i bezbrojne kombinacije boja. Ukoliko imate u stanu zakrivljene površine koristite ovu vrstu pločica. Mozaičke pločice su vrlo izdržljive i dekorativne. Cijena im zavisi od mnogo faktora, materijala od koga su napravljene, boje, oblika…

 

Tagged under

Leave a Reply