Suša u vrtu i kako je pobijediti – prvi dio

Naš region nerijetko pogodi suša. I dok su zime vrlo često oštre i sa mnogo snijega, ljeta su vruća, sa danima bez kiše i temperaturom iznad 30ºC, baš kao što je ovo. Sve to može značajno uticati na prinose u našim vrtovima. Neki imaju sreće pa ne oskudjevaju sa vodom koja se može koristiti za zalijevanje, dotle drugi se moraju poslužiti trikovima i znanjem kako bi nadomjestili nedostatak vode.

SELEKCIA I ODABIR BILJAKA TOLERANTNIH NA SUŠU

kako pobediti susu1

Borbu protiv suše potrebno je početi već u rano proljeće i to prije sadnje biljaka. Danas na tržištu postoje mnoge biljke koje su tolerantne na visoke temperature i manjak vlage. Ako se nalazite u području gdje su kiše tokom ljeta rijetke sadite isključive sorte tolerantne na sušu. Prije kupovine sjemena ili rasade obavezno čitajte deklaracije!

Saznajte koje su to biljke koje podnose sušu.

POPRAVKA KVALITETA TLA

kako pobediti susu2

Još jednu stvar često zanemarujemo prilikom sadnje povrća i cvijeća a to je kvalitet tla. I dok je sadnja povrtnjaka u uzdignutim gredicama nešto najbolje što ćete uraditi, nešto komplikovanija je sadnja cvijeća jer je ono najčešće raznuđeno po cijelom dvorištu. Najbolje rješenje za cvjetne gredice je da 20-ak cm zemlje zamijenite sa kvalitetnom zemljom. Iako ovaj posao nije lak biljke će vas na kraju velikodušno nagraditi. Ako se planirate oubiljno baviti uzgojom povrća i cvijeća obavite analizu tla kako biste znali šta je višak a šta manjak u zemlji.

Saznajte kako popraviti kvalitet tla.

Saznajte kako napraviti uzdignute gredice.

KOLIČINA SUNČEVE SVJETLOSTI

kako pobediti susu3

Najveći neprijatelj biljaka u periodu ekstremnih vrućina je sunce.Ono je u stanju da za jedan dan uništi sav vaš trud. Zbog toga je potrebno u određenim periodima dana biljke zaštititi od sunčve svjetlosti odgovarajućim mrežama. I dok je puno teže biljkama obezbijediti dovoljno sunčeve svjetlosti, mnogo je lakše ograničiti količinu svjetlosti i topline koju dobijaju tokom dana. Mreže za hlad ili zasjenjivanje je jeftina, lako se postavlja i ako imate povrtnjak obavezna je.

PRIHRANJIVANJE BILJAKA

kako pobediti susu4

Kada su biljke izložene ekstremnim uvjetima više nego ikada je potrebno da imaju sve neophodne mineralne elemnte neophodne za uspješan rast. Tri osnovna elementa koja se zovu makroelemnti moraju imati u dovoljnim veličinama a to su: nitrogen ili azot koji stimuliše rast zelenih dijelova biljke i formiranje bjelančevina, fosfor koji ma uticaj na rast korijena, razvoj plodova i na cvjetnost biljaka i kalijum koji ima uticaj na sintezu bjelančevina i razvoj korijenovog sistema. Dodavanjem komposta zemlji bitno ćete popraviti kvalitet tla, smanjićete gubitak vlage tokom sušnih mjeseci a biljkama obezbijediti dovoljno organskih tvari za rast.

Saznajte kako napraviti kompost.

U nastavku moći ćete naučiti kako se boriti sa konkurencijom vašim biljkama – korovom. Kako vrt pravilno zalijevati i kako uštedjeti dostupnu vodu.

Tagged under

Leave a Reply