Suša u vrtu i kako je pobijediti – drugi dio

U prvom dijelu ste mogli saznati kako odabrati biljke koje bolje podnose sušu kao, kako popraviti kvalitet tla, kako i čim prihranjivati biljke tokom suše. Ali tu se briga o vrtu ne završava. Da biste osigurali dobre prinose povrća u vrtu i da biste sačuvali cvijeće potrebno je da obratite pažnju na još nekoliko važnih stvari koje možete saznati u nastavku.

BORBA SA KOROVOM

Korov je glavni konkurent vašim biljkama u vrtu. On će im krasti prijeko potrebnu vodu i hranjljive sastojke ali biće i mjesto gdje će se razmnožavati i rasti štetni insekti i bolesti. Zbog toga potrebno je preduzeti sve neophodne mjere kako biste ga iskorijenili iz vašeg vrta. Najbolje rješenje je malčiranje ili posipanje vrta sa pokrivkom za tlo, malčom. Malč je najčešće organskog porijekla pa je idealan za organski uzgoj povrća. Možete ga sami napraviti ili kupiti. Kao malč može poslužiti: slama, borove iglice, isitnjena borova kora, … Uloga malča je da konzervira tlo sprečavajući isušivanje zemlje i razvoj korova. On takođe reguliše i temperaturu koja je ispod malča konstantna.

malc

Saznajte sve o malču.

Saznajte sve o malču od borovih iglica.

PRORJEĐIVANJE BILJAKA

Pored korova, razvoju biljaka i nedostatku vode tokom suše može biti problem i gusta sadnja. Gusto zasađene biljke se međusobno takmiče i izazivaju nestašicu vode, hranjljivih materija i svjetlosti. Poseban problem je gusta sadnja biljaka različite veličine, širine i visine. Nemojte oklijevati da biljke razrijedite kada vidite da jedna drugoj smetaju. Dobra cirkulacija vazduha je od presudnog značaja za sprečavanje razvoja bolesti u vašem vrtu. Da biste izbjegli ovaj problem dobro čitajte deklaracije na kesicama sjemena kako biste znali koji je preporučeni razmak između biljaka i koliko će biljke rasti u visinu i širinu.

ZALIJEVANJE

zalivanje

O zalijevanju biljaka smo mnogo puta pisali. Iako mnoge biljke imaju specifične zahtjeve za vodom tokom suše moraćete ih reducirati, razrijediti. Uvijek zalijevajte naveče kako bi biljke imale dovoljno vremena tokom noći da se oporave od visokih temperatura. Prije sezone suša akumulirajte vodu kako eventualne redukcije ne bi uticle na količinu vode kojom ćete zalijevati vaš vrt. Ako su suše u vašem području česte investirajte u sistem kap po kap koji se danas može kupiti za malo novca. Sa njim ćete ciljano isporučivati vodu biljkama i značajno smanjiti njenu potrošnju.

Saznajte kako smanjiti potrošnju vode u vrtu tokom suše.

I dok temperature u najvećem dijelu zemlje prelaze 35ºC ostaje vam da sa našim savjetima sačuvate svoje biljke kako biste uživali u plodovima svoga rada.

Tagged under

Leave a Reply