Supermen i Daily Star, neriješena misterija

Sjećate se legendarnog početka crtanog filma:”-Tamo na nebu, gledaj! -To je ptica! -To je avion. -To je SUPERMEN!” neki bi rekli dobra stara vremena.

Daily Planet uvijek strada u filmovima i crtanim filmovima o Supermenu.

Daily Planet uvijek strada u filmovima i crtanim filmovima o Supermenu.

Kad god neka katatrofa pogodi Supermanov grad prvo što nastrada je Daily Planet – radno mjesto nespretnog novinara, Clark Kenta, njegovog druga, Jimmy Olsena, i ponekad rivala ali ipak dobre koleginice, Lois Lane. Ogromna kugla na zgradi, koja je zaštitni simbol, pojavljuje se u velikom broju stripova o Čovjeku od čelika, Supermanu. Naravno, kad padne, a to se vrlo često dešava, Supermen je tu da popravi stvar i vrati je na mjesto.

Zanimljivo je kada se pojavio prvi strip o Supermenu 1938. godine, zgrada uopšte nije ni postojala! Od tada Clark Kent radi za The Daily Star, u prvim stripovima arhitektura je bila predstavljena nejasnim crtežima, opštim pozadinama kroz koje se naziru obrisi grada. 1940. The Daily Star postaje The Daily Planet. A zbog radijske emisije i specifičnosti medija. Mnogi fanovi iz određenih gradova tvrde da je baš u njihovom gradu postojala zgrada The Daily Planet koja je bila inspiracija za strip, neki od njih su Toronto, Cleveland i New York. Sam autor je u posljednjem intervju otkrio da mu je ideja došla od Toronto Stara, za koje je raznosio novine kao dječak. Međutim, to je bila inspiracija za ime ali da li je i za izgled zgrade? Zgrade liče, Art Deco stil je prisutan i kod jedne i kod druge ali postoji jedan problem. Tu zgradu autor Supermena nikad nije vidio, jer je izgrađena pet godina nakon što je napustio Toronto!

Fanovi Man of Steela u Clevelandu tvrde da je izgled zgrade inspirisan zgradom AT&T Huron Road Building. Još jedan Art Deco dizajn. Trenutno se na zgradu postavlja globus, ali je činjenica da nikad prije nije bio na njoj. Ali ako ništa povećaće joj vrijednost na tržištu. Međutim, upravo je globus ono što identificira zgradu  The Daily Planeta.

 Paramount Picturesa na Manhattanu

Paramount Picturesa na Manhattanu

Najvjerovatnije autor stripa o Supermanu se poslužio zgradom bivšeg sjedišta Paramount Pictures na Manhattanu kao inspiracijom. Inače ova zgrada je završena 1927. godine, znači na vrijeme. Još jedan dokaz ukazuje da je ovo prava zgrada, nalazi se nedaleko od Fleischer Studios, mjesta gdje je Superman strip nastao. Tad je bila jedna od najviših zgrada na Manhattanu sa svoja 33 sprata i staklenim globusom na vrhu!

Sigurno je da će ova dilema ostati među zaljubljenicima Supermana a vi se sjetite ovog teksta kada budete gledali neki od filmova o Supermanu.

Tagged under

Leave a Reply