Štuko / stucco fasade, ljepota tradicionalnog

Štuko, ili originalno stucco, je široko raširen način izrade fasada i dekorativnih elemenata na fasadama. Može da se koristi i u enterijerima. Štuko se najčašće pravi od mješavine: vapna, finog pijeska ili nekog drugog granulata, cementa i gipsa. Omjerom ovih sastojaka stvara se određena tekstura, izgled i boja stucco fasade i dekoracija na njoj. Danas se u prodaji mogu naći i mnogi stucco završni premazi a neki od proizvođača su: Bekament, RÖFIX, Ceresit itd.

Štuko je poznat još od davnina pa ga srećemo u antičkoj Grčkoj, kod Asteka, a posebno je prisutan kod starih Rimljana koji su stucco obilato koristili u ukrašavanju građevina.

stucco fasade1

Stucco se nerijetko kombinuje i sa drugim materijalima kao što su: cigla, kamen i drvo. Tako su renesansni umjetnici kamene građevine ukrašavali upravo dekoracijama od štuka. I dok je štuko kod nas uglavnom sinonim za dekoracije na fasadi u drugim zemljama je uobičajen materijal za fasade.

Fasade koje su prekrivene štukom su dugotrajne i otporne na vanjske uticaje. Iako vodootporan, stucco dozvoljava disanje fasade i samim tim se sprečava nastanak vlage i buđi koje su izuzetno česte u posljednje vrijeme na fasadama a sve zbog nekvalitetnih materijala i nestručnog postavljanja. Štuko fasade su i dobar zvučni izolator pa se preporučuju posebno u gradskim kvartovima.

stucco fasade2

Stucco fasade mogu se koristiti na kućama u različitim klimatskim oblastima i svugdje će izgledati podjedanko bogato, elegantno i toplo. Da bi se u potpunosti uklopio u stil kuće stucco se može i obojiti odgovarajućom bojom. Moderne kuće će lijepo izgledati ako se sivi stucco kombinuje sa smeđom bojom drveta. Kuća će na ovaj način ostati moderna ali sa rustičnim akcentima.

Siva štuko fasada

Najčešće se upotrebljava bijeli štuko ili neka od nijansi bijele boje. Tada kuća prosto zrači svježinom posebno ako je okućnica ukusno uređena obiljem zelenila. Prilikom izbora bijele boje za stucco fasadu treba obratiti pažnju na kontraste sa elementima u dvorištu i sa drugim dijelovima kuće kao što je krov (crveni crijep). Posebno bi izdvojili upotrebu štuka na kućama u tropskom i mediteranskom stilu.

stucco fasade3

Kuća u mediteranskom stilu sa stucco fasadom

Stucco fasade su široka tema kojoj ćemo se vraćati i u budućnosti.

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply